Handelingen

Niekerk (Ulrum), Kerkstraat 3 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki

Versie door Marc (overleg | bijdragen) op 3 okt 2024 om 12:04 (→‎Exterieur)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Ned. Hervormde Kerk
Genootschap: Ned. Hervormde Kerk
Provincie: Groningen
Gemeente: Het Hogeland
Plaats: Niekerk
Adres: Kerkstraat 3
Postcode: 9972PC
ID nummer: 01059
Jaar ingebruikname: 13e
Architect:
Huidige bestemming: buiten gebruik 1988
Monument status: Rijksmonument 35867

Geschiedenis

Historische kerk met torentje.

Herv. Kerk. Buiten gebruik 1988, daarna Cultureel centrum en incidentele diensten. De Hervormde gemeente van Vierhuizen is zo klein geworden dat die samengevoegd is met Ulrum en Niekerk. (47-02)

  • 2020 - De toren van de voormalige hervormde kerk in Ulrum, een van de kerken van Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK), staat in de steigers voor groot onderhoud, meldt de SOGK. De leibedekking wordt gerepareerd en de wijzerplaten opnieuw geschilderd. In de toren worden houten vloeren hersteld, en ook het mechanische uurwerk wordt onder handen genomen. Tijdens het werk werden in de spits enkele ”trotseerloodjes” uit 1776 ontdekt. Deze lapjes lood werden gebruikt om de spijkers af te dekken waarmee het lood vastgezet was, om te voorkomen dat het water via de spijkers naar binnen lekte. In de 18e eeuw werd een nieuwe spits op de middeleeuwse kerk gebouwd. De loodgieter zette zijn initialen op de trotseerloodjes als een soort visitekaartje. De tekens die gevonden werden op deze trotseerloodjes uit 1776 zijn waarschijnlijk van loodgieter/leidekker Jan Diemers uit de Ebbingestraat te Groningen. De werkzaamheden aan de toren zijn een eerste fase. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de verdere plannen voor de herbestemming van het ‘reservekerkje’ Irene dat naast de oude kerk staat. Hier moet over een aantal jaren het nieuwe museum ”Ulrum 1834” gerealiseerd worden. In Ulrum begon in 1834 de Afscheiding, nadat ds. Hendrik de Cock zich had afgescheiden van de Nederlandse Hervormde Kerk. (Bron:Contactbrief 11/2020)

Monumentomschrijving Rijksdienst

In 1629 hersteld kerkje waarvan het muurwerk echter nog wel 13e eeuws is, behoudens de westgevel. De kerk bezit een eenvoudige 18e eeuwse preekstoel met achterschot en klankbord; op de kuip koperen kaarsenarm. Herenbank met wapen Inn-en Knyphuizen-Lewe; overige banken met knoppen. In de vloer een aantal zerken. Eenklaviers orgel met aangehangen pedaal, in 1883 gemaakt door de fa P.van Oeckelen en Zonen te Harendermolen. Klokkenstoel met klok van A. Petit, 1762, diam. 71 cm. Mechanisch torenuurwerk, circa 1900.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur