Handelingen

Ypecolsga, Nr. 14 - Klokkenstoel

Uit Reliwiki

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk:
Genootschap: klokkenstoel of klokhuis
Provincie: Friesland
Gemeente: Súdwest Fryslân
Plaats: Ypecolsga
Adres: Nr. 14
Postcode:
Inventarisatienummer: 09797
Jaar ingebruikname: 1956
Architect:
Huidige bestemming:
Monument status: Rijksmonument 39847
opname 25-08-2010 © H.E.W.

Geschiedenis

Reeds in 1132 stond op dit kerkhof een parochiekerk die gewijd was aan St. Odulphus. De kerk werd bediend vanuit de St. Odulphusabdij te Staveren. De kerk is in 1580, zoals alle Friese parochiekerken, overgegaan naar de reformatie. Het gebouw zelf is afgebroken in het midden van de 18e eeuw.

Na een aangestoken kerkbrand in 1496, waarbij ook 15 hosties verbrandden, zou het H. Sacrament in Ypecolsga wonderen hebben bewerkt. Dankzij de offergaven die hierna gebracht werden, beschikte Ypecolsga enige tijd later weer over een nieuwe kerk. Volgens de 16e-eeuwse kroniekschrijver Worp van Thabor wilden op 16 maart 1496 drie fourageerders van vreemde huursoldaten ('knechten') onder Ypecolsga vis uit karren en korven nemen zonder te betalen. Toen dorpelingen dat verhinderden, kwamen de huurlingen in groter getal terug naar Ypecolsga. De dorpelingen vluchtten in de toren. Daarop staken de soldaten het rieten dak van de kerk in brand. In de rook wisten de dorpelingen langs de klokkentouwen uit de toren te ontkomen. De kerk brandde geheel uit met alles wat er in was, met uitzondering van 'xv sacramenten ofte geconsacreerde hostien, die nae grote miraculen deden, van welcke offerhande, die daer quamen, die kercke weder worde opgetimmert'. Blijkbaar had de faam van de mirakelen tot gevolg dat veel vereerders en weldoeners naar Ypecolsga kwamen, die niet alleen eerherstel aan het H. Sacrament brachten maar het ook mogelijk maakten dat de parochie na enige tijd weer over een kerk beschikte. (bron: Meertens instituut)

Monumentomschrijving Rijksdienst

Op het kerkhof, dat mede bescherming verdient, een overhuifde houten klokkenstoel. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, van Jel., P. en Joh. Riemers, 1664, diameters respectievelijk 69,6 cm. en 61,5 cm.

Afbeeldingen