Handelingen

Achthuizen, Kerkstraat 1 - O.L. Vrouw ten Hemelopneming

Architect: Plukhooy, P.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 31702

Geschiedenis

Buitengewoon interessante kleine neoclassicistische kerk met toren. Uitgebreid met transept en bijruimten in 1936. Aan het begin van de oprijlaan naar de kerk, rechts onderaan de lokale dijk, staat een Mariakapelletje. Rechts van de kerk een grote pastorie uit 1915, in robuuste baksteenarchitectuur, die door architect A.J. Kropholler is ontworpen. Dit ensemble is een uiterst interessante R.K. "enclave" op het verder voornamelijk Protestantse eiland Goeree-Overflakkee. De Rooms-Katholieke bewoners van Achthuizen waren tot 1845 aangewezen op de parochiekerk van Oude Tonge. Dat betekende voor sommigen wel anderhalf uur heen en anderhalf uur terug lopen. In 1845 werd toestemming verleend tot de bouw van een eigen kerk. De R.K. kerk O.L. Vrouw ten Hemelopneming werd 9 december 1846 in gebruik genomen. Vergroot in 1936, naar ontwerp van Kropholler. Eerder was rechts van de kerk ook de pastorie gebouwd. Zondag 18 mei 2003 is in een speciale viering de afsluiting van de restauratie van exterieur en interieur van de kerk gevierd.

Geschiedenis vervolg

De rooms-katholieke kerk, Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming, neemt een prominente plaats in binnen de kleine kern. De kerk is gebouwd in 1846 omdat de dichtstbijzijnde katholieke kerk in Oude-Tonge stond. Dat was toch zo een anderhalf tot twee uur lopen. In 1865 kwam ook het nonnenklooster der Franciscanessen erbij. De zusters gaven katholiek onderwijs. Bij de evacuatie in 1944 zijn alle zusters vertrokken en niet meer teruggekeerd. Het klooster doet nu dienst als woonhuis. Ten oosten van de kerk ligt de begraafplaats. Aan de westzijde is de oorspronkelijke pastoorswoning aan de kerk gebouwd.

• (Bron: achthuizenonline.nl )
  • 2023 - De toekomst van deze kerk is onzeker.

Monumentomschrijving Rijksdienst

R.K. Kerk O.L. Vrouw ten Hemelopneming. Eenvoudige Waterstaatskerk uit 1846, vergroot in 1936. Bakstenen voorgevel met risalerende middenpartij, waarboven een houten klokkentoren, bekleed met leien, en zijvleugels met hoekdammen en ingezwenkte gevelbeëindigingen.

Exterieur

Interieur