Handelingen

's-Hertogenbosch, Boschmeersingel 26 - Anna

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Anna
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: 's-Hertogenbosch
Plaats: 's-Hertogenbosch
Adres: Boschmeersingel 26
Postcode: 5223HJ
Sonneveld-index: 07724
Jaar ingebruikname: 1971
Architect: Finken, E.M.R.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Moderne kerk in het westen van 's-Hertogenbosch. Verbouwing en uitbreiding in 2000 (sindsdien de centrale kerk van de R.K. Emmaüsparochie). Na de aansluiting bij de Mariaparochie hield de Emmaüsparochie op te bestaan. Dat bestaan duurde maar zo’n 15 jaar, want de Emmausparochie ontstond pas in 1999 uit een fusie tussen de drie voormalige parochies in ’s-Hertogenbosch - West: de Sint Annaparochie, de parochie Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand en de parochie Maria Geboorte. De Sint Annaparochie in Deuteren was het oudst; ze werd in 1936 opgericht en toegewezen aan de paters Maristen. In de jaren 1950 jaren volgde in Boschveld de O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand., bediend door paters Redemptoristen. Toen ’s-Hertogenbosch zich sterk uitbreidde naar het westen, werd de parochie Maria Geboorte opgericht, en kwamen de Paters Assumptionisten in West. Na een uitvoerige en intensieve voorbereiding zijn in 1999 deze drie parochies samengegaan onder de naam Emmaüsparochie. De twee andere kerken werden gesloten, en alle vieringen vonden van toen af plaats in de enige kerk die nog in gebruik is, de Sint Annakerk.

  • 2022 - De kerken Laurentius in Rosmalen, Anna in Hintham, Lucas in Zuid en Anna in Den Bosch-West sluiten waarschijnlijk eind volgend jaar al. Empel (Landelinus) en Maaspoort (Willibrord) blijven nog open zolang hun ‘eigen’ priester actief blijft. ,,Maar ook deze priesters zijn al op hoge leeftijd”.
  • 2022 -- Van de zes kerken die de Bossche parochie H. Maria de komende tijd wil sluiten, is er inmiddels één verkocht. De St. Annakerk West aan de Boschmeersingel in Den Bosch maakt plaats voor 39 appartementen voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Het kerkgebouw wordt / is hiertoe gesloopt.

Externe links

Afbeeldingen

Toelichting bij de laatste afbeelding:

Neogotisch retabel van onze lieve vrouw van altijddurende bijstand Annakerk Boschmeersingel 's-Hertogenbosch. Dit retabel is afkomstig uit de sint josephkerk van de paters redemptoristen in 's-hertogenbosch. Na de sluiting van deze kerk werd dit retabel geplaatst in de kerk van onze lieve vrouw van altijddurende bijstand in 's-hertogenbosch. Na de sluiting van deze kerk in 1996 werd het retabel geplaatst in de annakerk. foto: a. janssen.

  • Op zoek naar afbeeldingen interieur,