Handelingen

,s-Gravenhage, Laan van Eik en Duinen 38 - Kerk van Eikenduinen

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Kerk van Eikenduinen
Genootschap: Rooms-katholieke kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: 's-Gravenhage
Plaats: 's-Gravenhage
Adres: Laan van Eik en Duinen 38
Postcode: 2564 GT
Sonneveld-index: -
Jaar ingebruikname: +/- 1250
Architect:
Huidige bestemming: Ruïne Oud Eik en Duinen
Monument status: Rijksmonument 17652



Geschiedenis

Graaf Willem II van Holland laat tussen 1247 en 1255 een kapel bouwen ter ere van zijn vader graaf Floris IV, nadat die is overleden tijdens een toernooi in de Franse plaats Corbie. In de omgeving van de kapel ontwikkelt zich vervolgens een buurtschap, dat Eikenduinen wordt genoemd. De bevolking van Eikenduinen groeit (relatief) snel en doordat de parochiekerk te Den Haag vanwege uitbreidingen van de bebouwing aldaar steeds slechter bereikbaar word, groeit de wens voor een eigen parochie. Graaf Willem III schenkt de kapel in 1326 aan de abt en het convent van St. Maria te Middelburg om er een parochie van te maken. Hierbij speelt een rol dat de kapelaan van Eikenduinen een van de vier priesters is die de kapel op het Binnenhof bedienen en wanneer de graaf of gravin in Den Haag is, het middagmaal aldaar genieten. Aan die gewoonte wil graaf Willem III een einde maken door van de kapel een parochiekerk te maken en die te laten bedienen door een van de kanunniken van de abt, onder het beding, dat die kanunnik-parochiaan niet het voorrecht heeft om op het Binnenhof te eten. In 1331 geeft bisschop Jan van Diest van Utrecht toestemming de kapel te verbouwen tot een echte parochiekerk.

Deze kerk bestond uit een lang (35 meter), tamelijk smal schip (12 meter) met transept en een diep koor. De huidige overblijfselen zijn interessant en sfeervol gelegen op de grote Begraafplaats Eikenduinen.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Op de begraafplaats Eik en Duinen de ruïne van de toren en de grondslagen van een 15e eeuws kerkje - van algemeen belang wegens oudheidkundige waarde.

Externe links

Afbeeldingen