Handelingen

,s-Gravenzande, Naaldwijkseweg 123 a - Zuiderkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Zuiderkerk
Genootschap: Hersteld Hervormde Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Westland
Plaats: 's-Gravenzande
Adres: Naaldwijkseweg 123 a
Postcode: 2691RD
Sonneveld-index: 02235
Jaar ingebruikname:
Architect: Verschoor, A.
Huidige bestemming: Hersteld Hervormde Kerk (2010)
Monument status: geenGeschiedenis

Buiten gebruik als Gereformeerde kerk op 1 maart 2010.

Op 24 maart 2010 in gebruik genomen als kerk van de Hersteld Hervormde Gemeente Monster-'s-Gravenzande.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 8 september 2009.

De hersteld hervormde gemeente (hhg) in Monster krijgt per 1 maart 2010 een eigen kerkgebouw. De gemeente is vanaf die datum eigenaar van de gereformeerde Zuiderkerk in het naburige ’s-Gravenzande.

Sinds september 2004 kerkt de hersteld hervormde gemeente in de Maranathakerk, het kerkgebouw van de gereformeerde kerk vrijgemaakt te Monster. Doordeweekse activiteiten zoals catechese, Bijbelkring en club- en verenigingswerk vinden elders plaats.

In het besef dat deze oplossing tijdelijk was, heeft de hersteld hervormde gemeente vanaf het begin gezocht naar een permanente oplossing voor het beleggen van zowel haar erediensten als doordeweekse activiteiten. Deze zoektocht kwam in een stroomversnelling toen de gereformeerde kerk vrijgemaakt in het najaar van 2008 aangaf het gezamenlijk gebruik van haar kerkgebouw in 2010 te willen beëindigen.

Ongeveer tegelijkertijd werd duidelijk dat de gereformeerde Zuiderkerk in ’s-Gravenzande te koop kwam. Omdat de hersteld hervormde gemeente te Monster een regionale functie heeft en ongeveer een derde deel van de gemeente in ’s-Gravenzande woont, werd kerken in ’s-Gravenzande niet uitgesloten.

Na een intensief traject van overleg en besluitvorming, waarin aan beide zijden ook de gemeenteleden zijn betrokken, is besloten tot aankoop over te gaan. Dit resulteerde in de ondertekening van een voorlopig koopcontract op 27 augustus. Daarin is overeengekomen dat de hersteld hervormde gemeente per 1 maart 2010 de beschikking zal krijgen over de Zuiderkerk en de bijbehorende verenigingsruimten.

Uit Reformatorisch Dagblad, 2 maart 2010.

De hersteld hervormde gemeente (hhg) te Monster heeft sinds gisteren een eigen kerkgebouw. De gemeente gaat nu kerken in de Zuiderkerk in het naburige ’s-Gravenzande, een voormalige gereformeerde kerk.

Sinds 2004 kerkte de hhg in de Maranathakerk van de plaatselijke gereformeerde kerk vrijgemaakt. Toen deze besloot de overeenkomst inzake het gezamenlijk gebruik van het kerkgebouw te beëindigen, ging de hhg op zoek naar een ander gebouw.

Na wat aanpassingen zal op 24 maart de Zuiderkerk in ’s-Gravenzande officieel in gebruik genomen worden, aldus de plaatselijke predikant ds. L.W.Ch. Ruijgrok. De zondag erop worden de eerste erediensten in het nieuwe gebouw gehouden. De Hersteld Hervormde Gemeente Monster gaat dan Monster-’s-Gravenzande heten.

Afbeeldingen