Handelingen

Aalburg, Maasdijk 59 - Hervormde Kerk (11e - 2012)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Altena
Plaats: Aalburg
Adres: Maasdijk 57
Postcode:
Sonneveld-index: 06945
Jaar ingebruikname:
Architect:
Huidige bestemming: kerkgebouw van een stichting
Monument status: Rijksmonument 6805Geschiedenis

Aalburg, voormalige hervormde kerk

Historische kerk met toren.

De kerk is in 1100 gesticht en was toegewijd aan St. Trudo, onder het gezag van Abdij van Sint Truiden (België). Het is de oudste kerk van het Land van Heusden en Altena. Door blikseminslag is de kerk in brand geraakt en volledig uitgebrand. De kerk en toren werden tijdens de Tweede Wereldoorlog vrij ernstig getroffen. Hierna volgde een restauratie welke in 1955 werd voltooid. De oudste grafzerk dateert uit 1449, deze ligt onderin de torenruimte. De 1e predikant na de Reformatie was Jakobus Snoek in het jaar 1610, hij overleed in 1616, hierna werd in 1617 ds. J. Cloppenburch aangesteld.

  • (Gegevens van een kalenderfoto.)

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Hervormde kerk. Bestaande uit een vlak opgaande toren uit de 14de eeuw, later met een nieuwe klokkenverdieping verhoogd, een in oorsprong gotisch schip en koor, herbouwd in 1630. Inwendig houten tongewelf. Preekstoel uit omstreeks 1800, vier 17de eeuwse koperen kronen.

Orgel

Omschrijving

Het orgel is in 1990 gebouwd door de firma S.F. Blank (Herwijnen) en op 14 september van dat jaar in gebruik genomen. Adviseur namens de orgelcommissie van de Nederlandse Hervormde Kerk was Klaas Bolt (Haarlem) en na diens overlijden Aart van Beek (Zwolle). De bewaard gebleven balustrade met onderbouw uit 1828 (C. van Oeckelen, Breda) bleef gehandhaafd en werd de basis voor de vormgeving van het nieuwe front. Het snijwerk is ontworpen aan de hand van voorbeelden van de Van Oeckelen-orgels in Oud-Beijerland en 's-Gravenmoer. Het nadrukkelijke rose werd bij onderzoek aangetroffen onder later schilderwerk op zowel de balustrade als de pilaren. Het nieuwe schilder- en verguldwerk werd uitgevoerd door W. van den Berg (Lienden). Het Bovenwerk is als Dwarswerk boven de klavieren geplaatst.

Dispositie

  • Hoofdwerk (manuaal 1): Prestant 8' - Holpijp 8' - Octaaf 4' - Quint 3' - Octaaf 2' - Cornet 4' 4 sterk discant - Mixtuur 1⅓' 3-4 sterk - Trompet 8' bas/discant.
  • Bovenwerk (manuaal 2): Gedekt 8' - Fluit travers 8' discant - Gedekte fluit 4' - Gemshoorn 2'.
  • Pedaal: Subbas 16'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Bovenwerk aan Pedaal - Manuaalkoppeling.
  • Tremulant.
  • Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 4 januari 2011.

In Aalburg bestaat 400 jaar een protestantse gemeente. De leden van de hervormde gemeente ontvingen bij de laatste nieuwsbrief het boekje ”400 jaar hervormde gemeente Aalburg”. Tijdens de gemeenteavond na de eerstesteenlegging vrijdag zal dr. C. de Gast een lezing houden met als thema ”Van oudste kerk tot jongste kerk”.

In 1610 ging Aalburg over naar de Reformatie. In de begintijd van de Reformatie in deze streek zijn de gemeenten Wijk en Aalburg enige tijd gecombineerd geweest. Dit duurde tot 1616, toen ds. Jacobus Snoeck stierf. Hij was de eerste calvinistische predikant daar en stond van 1610 tot 1616 in Wijk en Aalburg. Aalburg kreeg zijn eerste eigen predikant in 1617. Dat was Johannes Theodori Cloppenburch, een geleerd man en een vurig contraremonstrant die in Bazel en Genève gestudeerd had.

  • Uit Reformatorisch Dagblad , 28 juni 2012.

In Aalburg is zondag, tijdens de ochtenddienst, de nieuwe kerk van de hervormde gemeente in gebruik genomen. In de dienst ging de predikant van hervormd Aalburg, ds. B.C. Haverkamp, voor. Op 17 juni werd de laatste kerkdienst belegd in de oude kerk aan de Maasdijk. „Vrijdag zijn de kanselbijbel, de avondmaalsbeker en de doopvont in een ceremoniële samenkomst overgebracht naar het nieuwe bedehuis aan de Oude Kerkstraat”, aldus scriba J.M. de Bruin.

Het nieuwe kerkgebouw, een ontwerp van Van Beijnum Architecten uit Amerongen, is gebouwd door aannemer Van Bergeijk uit Wijk en Aalburg met hulp van vrijwilligers en vaklui uit de eigen gemeente. Omdat de oude kerk te klein was geworden voor de groeiende gemeente, werden er lange tijd dubbele diensten belegd op zondagmorgen. „In de nieuwe kerk is ruimte voor alle kerkgangers tegelijk. We hebben 450 zitplaatsen tot onze beschikking, met een uitbreidingsmogelijkheid naar 650 plaatsen.” Een naam heeft de nieuwe kerk nog niet. „Daarover nemen we later een besluit”, zegt De Bruin.

De oude kerk is ondergebracht in een stichting die het beheer op zich zal nemen. „In de kerk komen concerten en tentoonstellingen, maar er zullen ook nog rouw- en trouwdiensten gehouden worden.”

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Orgel