Handelingen

Abbekerk, Dorpsstraat 46 - Protestantse Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente midden Westfriesland (Hervormde gemeente)
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Medemblik
Plaats: Abbekerk
Adres: Dorpsstraat 46
Postcode: 1657AA
Inventarisatienummer: 04626
Jaar ingebruikname: 15 e
Architect:
Huidige bestemming: hervormde Kerk
Monument status: Rijksmonument 30655 (Kerk)
30656 (Toren)


Geschiedenis

Toren 1656. In de kerk is nog een herenbank aanwezig, deze stamt uit 1728. Het tochtportaal is op 1838 gedateerd en het bevat renaissancistische ornamenten. Er zijn in de kerk eveneens drie koperen kroonluchters aanwezig. Het aanwezige orgel is van Knipscheer

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

Hervormde Kerk. Eenbeukige kerk bestaande uit een schip, waarvan de muren eind XVI of begin XVI uit secundair gebruikt materiaal zijn opgetrokken en de kap in de 17e of 18e eeuw is vernieuwd, en uit een vijfzijdig gesloten even breed koor van twee traveeën, waarvan de kap origineel is, het tongewelf in 1756 vernieuwd werd en de kraagstenen in de sluiting het vermoeden wettigen, dat het koor een eindweegs in de 16e eeuw ontstaan is. Herenbank 1728, tochtportaal met renaissancistisch ornament, gedateerd 1838 (sic); drie kleine koperen kronen, XVII. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1865 gemaakt door H. Knipscheer.

Toren

Toren der Herv. Kerk. De toren, die blijkens een gevelsteen uit 1656 dateert, gaat met twee slechts minimale versnijdingen op, vertoont in de derde geleding aan elke zijde twee smalle rondbogige gesloten galmgaten en heeft aan de voet van de kennelijk later vernieuwde bakstenen spits een waarschijnlijk oorspronkelijke balustrade. Klokkenstoel met klok van Fremy, 1684, diam. 103 cm en mechanische torenuurwerk, 17de eeuw, is buiten gebruik gesteld.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur