Handelingen

Abdissenbosch, Bernadettelaan - Bernadette (1935 - 2022)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Bernadette
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Landgraaf
Plaats: Abdissenbosch
Adres: Bernadettelaan/Reeweg
Postcode: 6374BX
Sonneveld-index: 12550
Jaar ingebruikname: 1935
Architect: Peutz, F.P.J.
Huidige bestemming: woningen
Monument status: Geen


Geschiedenis

De kerk is gebouwd in baksteen op een plint van Kunradersteen. Ze heeft een zadeldak, dat met leien is gedekt. De kerk is voorzien van een vrij lage, zware toren. De steunberen met lezenaarsdaken tussen de ramen verdelen de kerk in 7 traveeën.

  • 2022 - De kerk wordt binnenkort aan de eredienst onttrokken en krijgt waarschijnlijk een nieuwe bestemming als woonzorgcomplex.
  • 2022 - De St.-Bernadettekerk in de wijk Abdissenbosch in de Limburgse gemeente Landgraaf is in december 2022 aan de eredienst onttrokken. In de kerk worden in de loop van 2023 woningen gerealiseerd.
  • 2023 - Er wordt druk gewerkt aan de transformatie van de Sint-Bernadettekerk in Landgraaf tot woningcomplex. Na de zomer moeten de nieuwe woningen klaar zijn.
  • 2024 - Herbestemming naar zorgwoningen

Orgel

In 1863 bouwde F.S. Naber een klein orgel voor de tempel van de Vrijmetselaarsloge te Deventer. In 1942 werd het gebouw gesloten en kwam het orgel in het bezit van J.G. Kunst in Arnhem. Het was inmiddels rond 1900 gewijzigd: de Octaaf 2' was vervangen door een Voix Céleste 8'. Geadviseerd door Marius Monnikendam plaatste men het orgel in 1942 in Abdissenbosch. Hier restaureerde de firma Pereboom het in 1946. Het orgel kreeg rond 1970 steeds meer gebreken. Hans van der Harst stelde een restauratieplan op, dat werd uitgevoerd door Verschueren. In 1977 was het instrument weer helemaal als nieuw. De Octaaf werd gereconstrueerd aan de hand van pijpwerk uit Groot-Schermer, eveneens van de hand van F.S. Naber.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur