Handelingen

Alkmaar, Oude Kanaaldijk 9-11 - Lukaskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Lukaskerk
Genootschap: Christengemeenschap
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Alkmaar
Plaats: Alkmaar
Adres: Oude Kanaaldijk 9
Postcode: 1825AT
Inventarisatienummer: 04646
Jaar ingebruikname: 1994
Architect: Orta Nova Architectuur
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

De Christengemeenschap is opgericht door Duitse theologiestudenten en gebaseerd op de antroposofische leer van Rudolf Steiner.

In 1960 bouwden leden van de Christengemeenschap een kleine kerk aan de Bosmansweg in Schoorl. De gemeente groeide in 70er en 80er jaren van de vorige eeuw. Er was een grotere kerk nodig. Er was ook een wens om uit de beschutting te komen van de bosrand van Schoorl en duidelijk zichtbaar te worden voor de samenleving. Dat leidde in 1993 tot de bouw van een nieuwe kerk in Alkmaar-Noord naar een ontwerp van Orta Nova architecten, mede gebaseerd op kleimodellen van de leden. De Lukaskerk is genoemd naar de evangelist Lukas die ook arts was. Vrij veel leden van de Christengemeenschap Alkmaar en omstreken hebben een therapeutisch beroep. Met de naam is aldus aansluiting gezocht bij het karakter van de gemeente die de kerk gebruikt.

Snel na de opening kreeg de kerk de architectuurprijs van de gemeente Alkmaar. In 2012 is de kerk opgenomen in de lijst met gemeentelijke monumenten.

Exterieur

De vorm van de kerk is gebaseerd op de organische architectuur. Dit is bijvoorbeeld ook het geval bij Steiners antroposofische kerk in Dornach in Zwitserland. De vorm is afgestemd op de functie van het gebouw, maar past ook op een natuurlijke manier in de omgeving. Het duinlandschap was één van de inspiratiebronnen. Er is geen enkel raam met een rechthoekige vorm. Het dak bestaat uit stalen spanten en is belegd met koper. Er is veel hout gebruikt.

Interieur

De kerkzaal is geheel organisch vormgegeven. De wanden en het plafond zijn geschilderd in zachte pasteltinten variërend van lichtroze voor de wanden en lichtblauw voor het plafond. De wand achter het altaar is paars, als verbinding tussen aarde en hemel. Links van het altaar treedt licht van boven af naar binnen.

Orgel

In de Lukaskerk staat een positief van Peter Kraul uit 2002. Het heeft vijf stemmen en er is geen pedaalklavier aanwezig. Het is een mechanisch sleeplade-orgel. De windvoorziening wordt geregeld door middel van twee trappers. Een windmotor is er niet.

Toegang

Het gebouw kan worden bezichtigd op de open Monumentendagen in september. De kerk is toegankelijk als er diensten worden gehouden en bij andere activiteiten, vermeld in de agenda van de kerk. Het nemen van foto's binnen is niet toegestaan, ook niet tijdens diensten of andere bijeenkomsten.

Afbeeldingen