Handelingen

Apeldoorn, Boerhaavestraat 58 - Open Hof (1966 - 2018)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Open Hof
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Apeldoorn
Plaats: Apeldoorn
Adres: Boerhaavestraat 58
Postcode: 7316JC
Jaar ingebruikname: 1966
Architect: Zuiderhoek, D.
Huidige bestemming: uitvaartcentrum
Monument status: geen
Sonneveld-index: 10885


Geschiedenis

Gebouwd als Gereformeerde Kerk. Moderne kerk zonder toren.

Open Hofkerk

Architect David Zuiderhoek tekende voor het ontwerp van de in 1967 in gebruik genomen kerk. Zijn dochter Hanneke ontwierp het prachtige glas-in-lood-raam in de voormalige kerkzaal. Het opvallende gebouw neemt in het stedenbouwkundige plan een prominente plek in aan de kruising van twee hoofdwegen. Het complex van de Open Hofkerk bestond uit een kerkzaal met nevenruimtes en een kosterswoning rondom een voorhof. De hoog oprijzende kerkzaal is grotendeels van baksteen en heeft enkele grote vensterpartijen met glas-in-loodramen. Heel bijzonder zijn de geplooide muren (de zaagtand). De hoeveelheid leden van de geloofsgemeenschap neemt helaas in de loop der jaren af en dat heeft het bestuur, samen met de Protestantse Gemeente Apeldoorn, in de jaren voorafgaand aan de verkoop doen besluiten om op zoek te gaan naar een nieuwe bestemming voor dit mooie gebouw.

  • *(Bron: hofvanafscheid.nl)
  • 2018. 30 december 2018 laatste dienst.
  • 2019. Overgenomen door een begrafenisonderneming.
  • 2020 Op 20 februari 2020 is de Hof van Afscheid in gebruik genomen. De voormalige grote kerkzaal, met glas-in-loodraam. heet nu Zuiderhoekzaal. Per deze datum is het gebouw aangewezen als gemeentelijk monument.

Orgel

In 1853 bouwde C.F.A. Naber een orgel voor de Grote Kerk te Vriezenveen. Op 3 juli 1853 is het orgel in gebruik genomen. Het werd hierbij bespeeld door de heer Gallois, leraar. Het orgel heeft in Vriezenveen dienst gedaan tot 1968. In dat jaar is het vervangen door een nieuw orgel van de firma Pels & Van Leeuwen. Het oude orgel werd door de firma Reil opgekocht. Zij bouwden het om en plaatsten het in 1974 in een nieuwe kas in de Open Hofkerk te Apeldoorn. In 2001 is het orgel door Reil uitgebreid met een vrij pedaal. Het kerkgebouw is per 1 januari 2019 gesloten voor kerkdiensten. Er zijn plannen voor het ombouwen tot een uitvaartcentrum. Tijdelijk werd de kerk nog gebruikt voor eucharistievieringen van de Sint Hubertusparochie.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur