Handelingen

Apeldoorn, Smaragdstraat 10 - Eben Haëzer

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Gelderland
Gemeente: Apeldoorn
Plaats: Apeldoorn
Adres: Smaragdstraat 10
Postcode: 7548CA
Sonneveld-index: 10876 10897 18487
Jaar ingebruikname: 1967
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: geenGeschiedenis

Interessant modern kerkgebouw.

Oorspronkelijk was de Gereformeerde Gemeente in Nederland (GGiN) Apeldoorn een afdeling van Barneveld, die op 23 november 1977 werd geïnstitueerd. Tot 1987 kerkte men in de Roggestraat. Op die plaats staat nu de brandweerkazerne. Vanaf 1993 kwam men bijeen in de voormalige Nederlands Hervormde Eben Haëzerkerk. De Gereformeerde Gemeente in Nederland (Apeldoorn) is opgeheven wegens teruggang van het aantal leden. Op 21 mei 2004 is de laatste kerkdienst gehouden. Het gebouw is in 2004 gekocht door de Hersteld Hervormde Kerk (52-04/53-05). De Hersteld Hervormde gemeente noemt haar kerkgebouw "Hersteld Hervormde Kerk" (en niet Eben Haëzer).

  • Volgens een bericht van 7 november 2015 (in De Stentor) heeft de Hersteld Hervormde Gemeente de voormalige R.K. Sint Victorkerk aangekocht. In dit kerkgebouw, dat Victorkerk wordt genoemd, vinden verbouwingswerkzaamheden plaats.
  • In april 2017 is de Victorkerk officieel door de Hersteld Hervormde Gemeente Apeldoorn in gebruik genomen.
  • De voormalige kerk Eben-Haëzer is verbouwd tot zorginstelling De Kronenberg.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 10 juni 2008.

De hersteld hervormde gemeente te Apeldoorn heeft het voormalige kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Nederland aan de Smaragdstraat te Apeldoorn gekocht. Vorige week werd de leveringsakte getekend. De gereformeerde gemeente in Nederland te Apeldoorn werd enkele jaren geleden opgeheven. Het kerkgebouw werd sinds mei 2004 door de hersteld hervormde gemeente gehuurd. Omdat de vorige eigenaar eraan hechtte dat het gebouw als kerk dienst blijft doen, bood men de kerk aan tegen een gereduceerde koopprijs van 500.000 euro. De hersteld hervormde gemeente gaat het gebouw zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde opknappen. De gemeente telt ongeveer 135 leden.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

De volgende foto's zijn van het kerkgebouw, toen het eigendom was van de Gereformeerde Gemeente in Nederland. Op donderdag 25 januari 1993 is het door de gemeente in gebruik genomen Ds. W Verhoeks ging in deze dienst voor. Op 21 mei 2004 werd de laatste dienst belegd door dit kerkverband in dit kerkgebouw.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur