Handelingen

Apeldoorn, Zilverschoon 114 - Kruispunt

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Kruispunt
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Apeldoorn
Provincie: Gelderland
Gemeente: Apeldoorn
Plaats: Apeldoorn
Adres: Zilverschoon 114
Postcode: 7322GH
Inventarisatienummer: 10880
Jaar ingebruikname: 1974
Architect: Weerd, J. van der
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Geen


Geschiedenis

Gemeentecentrum, 2002 Samen Op Weg. Tamelijk onopvallend, sober gebouw.

Het kerkelijke leven in de wijk Zevenhuizen begon in 1969. De eerste kerkdiensten werden gehouden in De Boerderij, later in de daarbijbehorende schuur. Hervormden en Gereformeerden werkten samen. Via een advertentie werd er in Amsterdam-West een noodkerk gevonden. Deze werd gekocht en uitgebreid en in 1970 in gebruik genomen. Als naam werd gekozen Open Huis. De noodkerk stond aan de Descartesstraat. Toen men plannen ging maken voor een definitieve kerk werd het samengaan toch losgelaten. Voor ieder aan een eigen kant van de Laan van Zevenhoven werd er een Hervormde en een Gereformeerde kerk gebouwd. Dat was rond 1980. De Ned. Herv. Kerk heette Open Huis en was een ontwerp van architect A. van Duivenbode. De Geref. Kerk heette Kruispunt. In Open Huis is op zondag 30 juni 2002 de laatste dienst gehouden. De Geref. Kerk Kruispunt is de nieuwe SoW-kerk voor Zevenhuizen geworden. (48-02)

In de media

Uit: De weekkrant Apeldoorn. De politie zoekt getuigen van een diefstal van kerkklokken.De diefstal vond plaats in de nacht van dinsdag 27 juli 2010 op woensdag 28 juli 2010 bij de kerk aan de Zilverschoon in Apeldoorn.

De diefstal van de 100 kilo zware klokken werd woensdagochtend ontdekt. De dieven zijn op het dak geklommen om vervolgens de klokken uit de toren te demonteren en mee te nemen. Het is niet duidelijk of de klokken in een auto of vrachtwagentje zijn geladen.

Orgel

Het orgel is in 1968 gebouwd door de firma Ernst Leeflang (Apeldoorn) voor de Open Hof-kerk in Apeldoorn. Leeflang plaatst het in 1974 over naar de huidige locatie. In 1991 wordt het door de firma Leeflang Orgelbouw opnieuw geïntoneerd en wordt de dispositie enigszins gewijzigd.

Dispositie
  • Manuaal 1: Prestant 8' - Holpijp 8' - Octaaf 4' - Mixtuur 1⅓' 4 sterk.
  • Manuaal 2: Roerfluit 8' - Gedekte fluit 4' - Nazard 2⅔' - Octaaf 2'.
  • Pedaal: Subbas 16'.
  • Koppelingen: manuaal 1 aan pedaal - manuaal 2 aan pedaal - manuaalkoppeling.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur