Handelingen

Arnhem, Johannahoeveweg 79 - Kapel Abdij Koningsoord

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Kapel Abdij Koningsoord
Genootschap: Rooms-Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Arnhem
Plaats: Arnhem
Adres: Johannahoeveweg 79
Postcode: 6816VG
Jaar ingebruikname: 2009
Architect: Gert Grosfeld van GSG Architecten
Huidige bestemming: kloosterkapel
Monument status: geen

Geschiedenis

Abdij, Trappistinnen, Cisterciënzers. Mooie moderne kapel met dakruiter..

In de Arnhemse bossen, net ten noorden van Oosterbeek werd in 2009 de nieuwe abdij opgeleverd. De kloostergemeenschap was oorspronkelijk in Berkel-Enschot gehuisvest, een verhuizing was echter noodzakelijk. In het interieur werden antraciete Holonite dorpels en neuten toegepast. In de buitengevel (zuidgevel) grannero raamdorpels met afwateringsprofiel.

Ode aan Gods eenvoud. Dat is de titel van een boek dat de geschiedenis van de zusters trappistinnen beschrijft. In het boek is te vinden hoe de dertig zusters in het voorjaar van 2009 vertrokken van het Brabantse Berkel-Enschot naar Arnhem. Ze trokken in een nieuw gebouwde abdij – een unicum in rooms-katholiek Nederland.

Schrijver is Arjan Broers, die eerder boeken schreef over de geestelijken Tiny Muskens en Gerrit Poels. Het boek telt 128 pagina’s, is uitgegeven bij Valkhof Pers en kost 12,50 euro.

In de media

Uit Brabants Dagblad, 3 oktober 2008.

De zusters trappistinnen van Koningsoord in Berkel-Enschot gaan hun overleden medezusters herbegraven in Arnhem. Ze hebben toestemming bij hun nieuwbouwcomplex een begraafplaats aan te leggen.

De zusters zullen al op korte termijn Midden-Brabant verruilen voor Oosterbeek, waar vandaag 'pannenbier' wordt geschonken bij het bereiken van het hoogste punt van het nieuwe klooster.

Peter Thissen, woordvoerder van de zusters: "De bedoeling is dat de hele verhuizing in april is afgerond en de zusters in hun nieuwe complex kunnen wonen."

Dat ze hun medezusters in Arnhem mogen herbegraven is bijzonder. Binnen die gemeente was daarvoor een speciale vrijstelling nodig. Er komt een nieuwe begraafplaats op zo'n 80 meter van het complex. De formaliteiten zullen worden afgedaan door de directeur van de dienst Stadsbeheer van de gemeente Arnhem, om de nonnen snel ter wille te kunnen zijn. Burgemeester en wethouders mengen zich daar niet in, zo heeft het college deze week besloten.

Het besluit markeert een unieke ontwikkeling aan de westzijde van Arnhem tussen Papendal en missiehuis Vrijland in Oosterbeek. De paters van Mill Hill zijn van deze plek verdwenen. Op de plaats van hun Sint Jozef Huis verrijst een nieuwe abdij met cellen voor 35 zusters en 15 gastenverblijven.

De trappistinnen moeten verhuizen omdat hun abdij het hart gaat vormen van uitbreiding de Overhoeken. Rondom Koningsoord verrijst een winkelcentrum en enkele honderden nieuwbouwwoningen.

De zusters waren zelf graag naar Oisterwijk vertrokken, op het voormalige defensieterrein hadden ze hun stilte willen hervinden. Bezwaren van de Vogelwerkgroep verhinderden die verhuizing.

Arnhem heette ze echter direct welkom. De stadsecoloog ziet geen problemen. Voor de vormgeving van het groen rondom het kloostercomplex is een architect ingehuurd. Er komt een 27 hectare omvattend nieuw kloosterlandschap. Daar wordt een plek gecreëerd voor de begraafplaats. Zo'n 45 zusters worden er herbegraven. Op het kerkhof van bijna 2800 vierkante meter is ruimte voor ongeveer 150 graven.

Thissen: "De zusters nemen letterlijk alles mee uit Berkel-Enschot." Hij is zelf de verplaatsing van onder meer de boekbinderij aan het voorbereiden. "Een enorm karwei, maar in april zal alles in Oosterbeek klaar moeten staan, zodat ze daar verder kunnen. Nog steeds met pijn in het hart. Dat wel."

Uit Reformatorisch Dagblad, 8 juli 2010.

De zusters trappistinnen van abdij Koningsoord bij Arnhem stevenen af op een bankroet. Ze hebben nog geen geld gezien voor de verkoop van hun oude klooster, waarmee ze hun nieuw gebouwde abdij wilden betalen. De cisterciënzer zusters verhuisden in 2009 uit Berkel-Enschot naar een nieuwe abdij op landgoed Johannahoeve nabij Arnhem. Sinds die tijd leven ze van geleend geld.

De nonnen dreigen met een kort geding, dat mogelijk volgende week dient in Breda. Ze eisen in totaal 17 miljoen euro van een woningstichting en een bouwbedrijf. De gemeente Tilburg heeft de betrokken partijen uitgenodigd voor overleg.

Externe link

[1] Website abdij

Afbeeldingen

Exterieur
Interieur