Handelingen

Barendrecht, Voordijk 252 - Eben-Haëzer

Uit Reliwiki



Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Eben-Haëzer
Genootschap: Christelijke Gereformeerde Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Barendrecht
Plaats: Barendrecht
Adres: Voordijk 252
Postcode: 2992AM
Inventarisatienummer: 00367
Jaar ingebruikname: 1987
Architect: Maat, A, (Wissing)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Grote moderne kerk met toren. Heeft 950 zitplaatsen. Verving een eerder kerkgebouw. In het kerkgebouw hangen twee wetsborden die afkomstig zijn uit het kekrgebouw van de opgeheven CGK gemeente te Rotterdam-West

Architectonisch is dit een heel interessant kerkgebouw, met vrijstaande, beeldbepalende toren; een "refodome".

De toren speelt een rol in de skyline ten westen van het centrum van Barendrecht.

In de media

  • Uit: Reformatorisch Dagblad d.d. 21 december 2023

Kerk & religie L. Vogelaar

Mijlpaal aan de Barendrechtse Voordijk: cgk 125 jaar

De christelijke gereformeerde kerk in Barendrecht bestaat 125 jaar. „We zijn zeer bezorgd over de ontwikkelingen in het kerkverband”, zeggen de ambtsdragers. „Maar met de Kerk komt het goed. En de Heere gaat door met Zijn werk.” Daar kunnen ds. M.A. Kempeneers en de ouderlingen A. Droogendijk en T.J. Kraaijeveld voorbeelden van vertellen. „Een man uit onze gemeente trouwde met een hervormd meisje uit Rhoon. Kort na haar huwelijk greep God haar in haar hart. Haar man werd aangevallen met de woorden „twee op één bed; de een zal aangenomen, de ander zal verlaten worden”. Het werd het middel tot zijn bekering. Hij heeft hier vele jaren als ouderling gediend.” Kraaijeveld zit sinds 1980 in de kerkenraad, Droogendijk vanaf 2001. Beiden kerken hier al hun hele leven. „Een groot deel van onze leden behoort tot families die al generaties lang onze gemeente vormen.” Vanuit de toren van de Eben-Haëzerkerk klinken klokslagen over de Voordijk. De gemeente komt hier al bijeen zolang als ze bestaat. Het is het derde kerkgebouw op deze plek, die vroeger een eind buiten het dorp lag. Nu is er aan weerszijden van de dijk een nieuwbouwwijk. De eerste koster diende 27 jaar. Zijn dochter daarna 61 jaar, tot ze 86 was. Ze nam afscheid toen de huidige kerk in oktober 1987 klaar was. Naast de consistoriekamer leidt een lange trap naar boven, naar de kerkzaal. Die ligt op dijkniveau, de andere ruimten bevinden zich eronder. Bij de vorige kerk –in gebruik van 1929 tot 1986– werd een deel van de benedenruimte verhuurd als aardappelopslagplaats. Ds. T.A. Bakker institueerde de gemeente op 21 december 1898 door de eerste kerkenraad te bevestigen. Per abuis is later altijd 23 december als datum genoemd. Van de 125 jaar is Barendrecht ruim 50 jaar vacant geweest. Ds. Kempeneers kwam in 2021 vanuit Katwijk, als tiende predikant. Het ledental groeide naar 1240. Nu zijn het er 1050. „De gemeente vergrijst enigszins”, zeggen de kerkenraadsleden. „Nogal wat jongeren trekken weg doordat de huizenprijzen in de Drechtsteden lager liggen. En de gezinnen worden kleiner.”

Streekgemeente

Polder na polder wordt volgebouwd. „Wij waren vroeger een gemeente van boeren en tuinders, maar die hebben we nauwelijks meer.” Barendrecht was een dorp, maar aan de andere kant van de A29 is de grote wijk Carnisse eraan toegevoegd. Het aantal Barendrechters groeide in de periode 1995-2023 met 121 procent: van 22.000 naar 49.000. „Als je daarnaar kijkt, is onze kerkelijke gemeente niet hard gegroeid. Maar Carnisselande is eigenlijk een stukje Rotterdam. De bevolkingssamenstelling is heel anders dan in het dorp. In Carnisselande kreeg de SGP bij de laatste verkiezingen nauwelijks vijftien stemmen.” Een deel van de leden woont ver buiten het dorp. „Van Kinderdijk tot Zuid-Beijerland; ik leg nogal wat afstanden af”, zegt ds. Kempeneers. „Dat deze mensen voor onze gemeente kiezen, heeft met de grote verschillen in ons kerkverband te maken. Die zijn ook de oorzaak waardoor we met buurgemeenten weinig contact hebben. De verschillen spitsen zich toe nu gemeenten tegen synodebesluiten ingaan. We hopen dat de Heere de weg wil wijzen. Het kan niet blijven zoals het is. Een scheuring is ingrijpend, maar eenheid mag niet ten koste van de waarheid gaan.” Kraaijeveld: „Het is niet onze verdienste dat we bij de Schriftuurlijk-bevindelijke prediking zijn gebleven.”

Historie drie keer geboekstaafd

In de Christelijke Gereformeerde Kerk gingen slechts enkele gemeenten in 1892 niet mee in de fusie met de dolerende kerk, waardoor de Gereformeerde Kerk ontstond. In de jaren daarna traden echter tal van groepen uit. Ook in Barendrecht. Een van de eerste leden emigreerde naar Amerika. „Nakomelingen kwamen hier in 2008 op bezoek. We hebben een boek over de gemeente meegegeven”, zeggen de kerkenraadsleden. Driemaal verscheen er zo’n herdenkingsboek. Een brochure bij het zestigjarig bestaan. Na negentig jaar een fors boek: ”De wond’ren gadeslaan”. Tien jaar later het vervolg: ”...die Gij hebt van ouds gedaan”.

Orgel

Bouwer: Willem van Leeuwen in 1966 Adviseur: dhr Dirk Jansz. Zwart uit Rotterdam Orgel is uit het oude kerkgebouw overgeplaatst naar de nieuwe kerkgebouw.

Website

https://www.cgkbarendrecht.nl/

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur