Handelingen

Beegden, Kerkstraat 2 - Martinus (1870 - 1944)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Martinus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Maasgouw
Plaats: Beegden
Adres: Kerkstraat
Postcode:
Sonneveld-index: 12585, 19357
Jaar ingebruikname: ca. 1870
Architect: Ketels, H., Roermond
Huidige bestemming: door oorlogshandelingen verwoest
Monument status: geen

Geschiedenis

Dit was een historische kerk met toren.

Na de Tweede wereldoorlog uitgevoerde opgravingen brachten een maaskeienfundament van een zaalkerk aan het licht. De fundamenten werden geschat als 13de eeuws. Dit sloot aan bij een vermelding van de parochie Beegden in 1242.
Rond 1300 werd het kerkje aan de oostzijde uitgebreid met een rechthoekig koor en werd het schip aan de westzijde vergroot. In de 16de eeuw werd de kerk opnieuw uitgebreid, waarbij het rechthoekige priesterkoor werd vervangen door een groter, polygonaal koor. In 1773 werd een toren gebouwd. In 1868 werd de kerk te klein bevonden door het kerkbestuur. Architect H. Ketels uit Roermond ontwierp een neogotische kerk, waarbij de toren gehandhaafd werd. De neogotische kerk werd in 1924 uitgebreid met zijbeuken naar ontwerp van Caspar Franssen uit Roermond. Tevens werden bijgebouwen ter zijde van het priesterkoor gebouwd.
De toren werd in november 1944 door de terugtrekkende Duitsers opgeblazen, waarbij door de kracht van de lading het hele gebouwencomplex verwoest werd. (Bron:[1])

Externe links

Afbeelding