Handelingen

Bergschenhoek, Kerkstraat 1 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Bergschenhoek
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Lansingerland
Plaats: Bergschenhoek
Adres: Kerkstraat 1
Postcode: 2661CB
Inventarisatienummer: 01574
Jaar ingebruikname: 1973
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Interessante moderne kerk. Verving een eerdere Hervormde kerk. Uitbreiding in 1996.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 27 mei 2009.

De hervormde gemeente te Bergschenhoek bestaat dit jaar 350 jaar. Dit wordt gevierd met tal van activiteiten. Zondag 1 juni wordt er een speciale jubileumdienst gehouden in de hervormde kerk van Bergschenhoek. De dienst zal geleid worden door ds. P. Hoogendam, ds. W. Markus en evangelist H. den Breejen. Het koor Shining zal zijn muzikale medewerking verlenen.

Aansluitend wordt het jubileumboek gepresenteerd. Dit boek is in opdracht van de hervormde gemeente geschreven door twee leden van de Historische Vereniging Den Berchsen Hoeck. Het boek geeft behalve van de geschiedenis van de kerkelijke gemeente ook een beeld van het dorp Bergschenhoek in de afgelopen 350 jaar. Het eerste exemplaar zal worden aangeboden aan burgemeester Van Vliet.

Voor belangstellenden is het mogelijk om vanaf half juni een exemplaar van het boek te kopen bij Totaalgemak Huurman aan de Smitshoek 3. Ook ligt het op de boekentafel in de hervormde kerk van Bergschenhoek. Het jubileumboek kost 20 euro.

Orgel

Het orgel is in 1959 als opus 462 gebouwd door de firma L. Verschueren (Heythuysen). Adviseur is Dirk Janszoon Zwart. In 1973 plaatst Verschueren het over naar de nieuwe kerk en breidt het uit met twee pedaaltongwerken.

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 1): Prestant 8' - Holpijp 8' - Octaaf 4' - Fluit 4' - Quint 2⅔' - Superoctaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 4-5 sterk - Cornet 8' 5 sterk discant - Trompet 8' bas/discant - Tremulant.
  • Bovenwerk (manuaal 2): Roerfluit 8' - Viola di Gamba 8' - Prestant 4' - Koppelfluit 4' - Nasard 2⅔' - Nachthoorn 2' - Dulciaan 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Octaafbas 8' - Bazuin 16' (1973) - Trompet 8' (1973).
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Bovenwerk aan Pedaal - Manuaalkoppeling.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

Afbeeldingen

Exterieur
Interieur