Handelingen

Bloemendaal, Vijverweg 14 - Radiokerk (1918 - 1958)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Kerk
Genootschap: Gereformeerde Kerken in Nederland
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Bloemendaal
Plaats: Bloemendaal
Adres: Vijverweg 14
Postcode: 2061GW
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1916
Architect:
Huidige bestemming: gesloopt

Geschiedenis

Uitbreiding van de kerk in 1918.

De Kerkenraad van de Gereformeerde Kerk van Bloemendaal kreeg in 1924 van de regering vergunning om iedere zondag tussen 10.00 uur en 11.30 uur en van 17.00 uur tot 18.30 uur kerkdiensten per radio uit te zenden. De golflengte was bepaald op 200 meter en de sterkte van de zendapparatuur mocht maximaal 100 Watt bedragen. De zender werd in de kerktoren opgesteld en de antenne hing tussen deze toren en een mast, die achter het kerkgebouw stond. Op 15 juni 1924 vond de eerste officiële radio-uitzending plaats van een dienst in de Gereformeerde Kerk aan de Vijverweg te Bloemendaal.

Op last van de Duitsers werden de radio-uitzendingen van de kerkdiensten in oktober 1943 gestaakt en de zender werd verzegeld. In maart 1944 werd de hele zendinstallatie inclusief de twee antennemasten door de Duitsers in beslag genomen. De eerste officiële kerkdienstuitzending na de oorlog vond plaats op eerste kerstdag en daarbij werd voor het eerst de naam 'Radio Bloemendaal' gebruikt.

Het oude, te klein geworden kerkje werd in 1958 afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe en grotere kerk. Tijdens de bouw werden de diensten gehouden in de Hervormde Kerk aan het Kerkplein te Bloemendaal. De zender stond zolang in de vroegere consistorie, welk gebouw bleef bestaan, terwijl de zendantenne tijdelijk werd aangepast. Zodoende konden de kerkdienst-uitzendingen gewoon doorgaan. In 1958 werd het gebouw vervangen door nieuwbouw.

Afbeeldingen