Handelingen

Bolsward, Gasthuissingel 33 - Gasthuiskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gasthuiskerk
Genootschap: PKN Gereformeerde kerk Bolsward
Provincie: Friesland
Gemeente: Súdwest Fryslân
Plaats: Bolsward
Adres: Gasthuissingel 33
Postcode: 8701BK
Inventarisatienummer: 08761
Jaar ingebruikname: 1929
Architect: Veen R. Jzn, J.H. vd / Nauta, A.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Gebouwd als Gereformeerde Kerk. Architectonisch buitengewoon belangrijk kerkgebouw. Nu kerk van de PKN. Deze (voormalige gereformeerde) kerk met bijbehorende pastorie (Nanne Reynstraat 1) aan de Gasthuissingel in Bolsward werd in 1929 gebouwd in zakelijk expressionistische architectuur naar ontwerp van J.H. van der Veen en Ane Nauta. Wat het aandeel van ieder van de architecten is, is vooralsnog onduidelijk. De kerk sluit vooral aan op de vormentaal van Van der Veen.

Exterieur

Het gaat om een kruiskerk opgetrokken in gele baksteen en voorzien van peervormige dakruiter op de kruising. De voorzijde bestaat uit een puntgevel met smalle en hoge verticale ramen. De zijkanten zijn uitgebouwd als een apsis en hebben grote glas in lood ramen. Het geheel wordt omgeven door een gemetselde muur waarop een zwart smeedijzeren hek met kleine rode bollen is aangebracht. Het gebouw als geheel is gematigd expressief van karakter en heeft verwantschap met de latere Amsterdamse School.

Interieur

Het interieur is in 2017 grondig gemoderniseerd om de kerk voor meerdere soorten gebruik geschikt te maken. De oorspronkelijke kerkbanken zijn op de begane grond vervangen door stoelen, maar nog wel op de galerij te vinden. De entree via de vestibule leidt nu rechtstreeks naar het altaar. Voorheen was er in het midden geen pad, maar moesten deuren links en rechts in de vestibule gebruikt worden om in de kerkzaal te komen. De kerkzaal heeft in de hoeken verticale houten ornamenten, waarvan de vormentaal aansluit bij de Amsterdamse School. De oorspronkelijke decoratie van het gewelf is nog te zien in het centrum van het gewelf, vermoedelijk een luchtrooster. De ramen zijn voorzien van glas-in-lood in diverse pasteltinten. Op de verdieping is sprake van glas-in-lood met oranje accenten.

Orgel

Het orgel is in 1954 gebouwd door de firma Fonteijn & Gaal (Amsterdam/Rotterdam) en in 1988 gerestaureerd door de firma Kaat & Tijhuis (Kampen)..

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur voor renovatie 2017

Interieur na renovatie 2017