Handelingen

Brantgum, Ids Wiersmastraat 4 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk:
Genootschap: Hervormde gemeente Waaxens - Brantgum
Provincie: Friesland
Gemeente: Noardeast-Fryslân
Plaats: Brantgum
Adres: Ids Wiersmastraat 4
Postcode: 9153BS
Sonneveld-index: 08783
Jaar ingebruikname: 15 e
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 38695

Geschiedenis

De 19e eeuwse toren is het jongste deel, het koor is vroeg 16e eeuws. Maar dan het schip: tufsteen en volledig romaans, duidelijk te herkennen aan de boogfriesversiering en de kleine rondbogige vensters aan de noordkant. Ten behoeve van meer licht zijn in de zuidwand grotere ramen aangebracht. Binnen staat een merkwaardige kerkenraadsbank, misschien een vroegere communiebank.

opname 18-05-2008 foto. M. Pelt. Aartswoud.
  • 2021 - De kerktoren van de Hervormde Kerk in Brantgum kan er weer jaren tegen. De toren stond de afgelopen maanden in de steigers. Zo werd het metselwerk hersteld, werden houten en ijzeren delen gerestaureerd en geschilderd en kreeg het leien dak een grondige beurt. De vorige restauratie was in 1973. Ook de torenhaan werd aangepakt: die kreeg een 24-karaats bladgouden laag. De haan wordt binnenkort teruggeplaatst op de toren uit 1876.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Herv. Kerk. Door zware bepleistering moeilijk dateerbaar kerkgebouw. De steunberen waarvan enkele de oorspronkelijke vorm behouden schijnen te hebben en de vensters in de koorsluiting doen het gebouw als 14e-15e eeuw schatten. Inwendig stucwanden. Mooie 17e eeuwse preekstoel met gecanneleerde kolommen op de hoeken; bijbehorend achterschot en klankbord. Eenklaviers orgel in 1877 gemaakt door W. Hardorff. Naast de oude noordingang fragmenten van geschilderd opschrift. In en buiten de kerk vier 17e eeuwse zerken. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, 17e eeuw.

Toren 1875.


Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Bronnen

  • De oude Dorpskerken boven de grote rivieren van Gé verheul