Handelingen

Breda, Ginnekenstraat 23 - Sint Joostkapel

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: St. Joostkapel
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Breda
Plaats: Breda
Adres: Ginnekenstraat 23
Postcode: 4811JD
Inventarisatienummer: 07211
Jaar ingebruikname: 15e eeuw
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 10143

Geschiedenis

Historische kapel met torentje. Na diverse (ook niet kerkelijke) bestemmingen uiteindelijk, na restauratie, sinds 1946 in gebruik als "Mariapel", met bijnaam "Sint Joostje". In de volksmond heet dit gebouw onverminderd "Sint Joostkapel". Dagelijks geopend.

De Sint Joostkapel aan de Ginnekenstraat, tegenover de Hema, is opgetrokken in ongeveer 1435 op de plaats van een oudere kapel. Na 1637 was het geen kapel meer, maar diende het onder andere als turfschuur en woonhuis. Het kerkhof achter de kapel werd nog gebruikt tot in de 19e eeuw.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw ingericht als Bevrijdingskapel. Het beeldhouwwerk is van de bekende beeldhouwer Niel Steenbergen. De kapel is dagelijks geopend en nodigt uit tot het opsteken van een kaarsje en enige contemplatie.

  • Literatuur: F.A. Brekelmans, C.Th. Lohman en Hans Luyten, Kapellen in de baronie van Breda, deel II

(Amstelveen, 1983).

Monumentomschrijving Rijksdienst

St. Joostkapel. Omstreeks 1300 gesticht, na 1637 in gebruik als bergplaats, later als woning, sedert 1946 als Mariakapel. Driezijdig gesloten schip van vier traveeen met ingebouwde toren, eind 15e of begin 16e eeuw; boven de ingang een venstertje van hardstenen met het jaartal 1662. Kruisribgewelf in de toren, spitsbogig houten tongewelf in het schip. Klokkenstoel met gescheurde klok van G. Witlockx, 1724, diam. 31,6 cm. Mechanisch torenuurwerk, Jos van de Kerkhof.

Orgel

Er bevindt zich geen orgel in de St. Joostkapel.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur