Handelingen

Breda, Moerenpad 10 - Kapel H. Maagd Maria en H. Dymphna

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Breda
Plaats: Breda
Adres: Moerenpad 10
Postcode: 4824PA
Inventarisatienummer: 07221
Jaar ingebruikname: 16e eeuw
Architect:
Huidige bestemming: kapel
Monument status: Rijksmonument 10432

Geschiedenis

Historische kapel in de Bredase uitbreidingswijk Haagse Beemden.

In het oudste register, dat nog van vóór 1400 dateert werd er reeds gesproken van een 'Altare in Gageldonc'en wordt deze kapel als 'castralis' dus bij een kasteel behorend betiteld. Op grond van de stijlkenmerken van de huidige kapel schat men de bouwtijd van deze kapel op het begin van de zestiende eeuw. Zeker is echter, dat er reeds vroeger op deze plaats een kapel heeft gestaan. Zij wordt namelijk genoemd in de registers van Beneficiën (Kerkambten met een vast inkomen) in het aartsdiakonaat Kemperland en droeg toen de naam 'Capella S. Marie in Gageldonck'. Voor de bediening van en het mislezen in de kapel was een inkomen van vijftig rijksguldens verbonden met de verplichting van vier H. Missen in de week.

De huidige naam is 'Kapel H.H. Maria / Dymphna'. Er is namelijk een traditie dat de H. Dymphna, beschermheilige voor psychische zieketen (Alzheimer, depressies e.d. ) in de kapel vereerd werd. Zij was een Ierse koningsdochter, die leefde in de zevende eeuw.

Kapel H. Maagd Maria en H. Dymphna. Historische kapel in het noordwesten van Breda, in de wijk Haagse Beemden. Deze kapel, die wordt beheerd door een stichting, is dagelijks open. Vlakbij (ten oosten van) deze kapel bevindt zich de Bethlehemkerk, die in 2016 buiten gebruik is gesteld.

De kapel staat locaal bekend als Kapel van Gageldonk.

Monumentomschrijving Rijksdienst

KAPEL van de H. Maagd. Vroeg 16e eeuws zaalgebouw door steunberen versterkt en met riet gedekt; twee traveeën diep en driezijdig gesloten. Korfboogvormige ingang. Gerestaureerd in 1927 en in 1955.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur