Handelingen

Bussum, Brinklaan 82 - Kapel Mariënburg

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Gooise Meren
Plaats: Bussum
Adres: Brinklaan 82
Postcode: 1404ES
Inventarisatienummer: 05227
Jaar ingebruikname: 1881
Architect: Cuypers, P.J.H.
Huidige bestemming: inbouw appartementen
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Kapel Klooster en Bejaardenoord Mariënburg, voormalig Pensionaat. Imposant neogotisch complex, met o.a. een mooie tuin aan de achterzijde. Neogotische kapel, goed herkenbaar, en lange tijd onverminderd in gebruik gebleven. Geplande ontruiming van dit complex half maart 2018. In 2018 aangewezen als Gemeentelijk monument. Vanaf 2018 inbouw appartementen.

Onduidelijk wat er met de kapel is gebeurd.

In de media

  • Uit bussumsnieuws.nl, 15 december 2015

Klooster Mariënburg verkocht

BUSSUM - Bouwondernemer Slokker Vastgoed heeft klooster Mariënburg gekocht. Afgelopen week werd de koopovereenkomst getekend. Slokker Vastgoed verbouwde eerder de Vredekerk tot appartementen. Nu heeft het bedrijf grootste plannen met het Bussumse klooster. Het gebouw moet verbouwd zodat er straks gewoond kan gaan worden. Daarnaast moet er plek komen voor 'publiekstrekkende functies' op de begane grond. Er wordt nog verder gewerkt aan de plannen. Slokker Vastgoed laat weten te overleggen met de gemeente en stelt eveneens graag te horen hoe Bussumers de toekomst van het klooster zien. Het Bussumse klooster werd tot enkele maanden geleden bewoond door nonnen; de zusters verkasten afgelopen zomer naar Amersfoort. Nu wordt het klooster tijdelijk bewoond door de ouderen van het Muiderbergse verzorgingshuis Florisberg.

  • Uit bussumsnieuws.nl, 13 maart 2018
Klooster Mariënburg eindelijk gemeentelijk monument

BUSSUM - Het heeft enkele jaren moeten duren, maar klooster Mariënburg wordt nu dan toch echt een gemeentelijk monument. Het gemeentebestuur heeft het klooster aangewezen. Met het geven van de monumentenstatus wordt de waarde van het klooster beschermd. Het kloostercomplex wordt de komende jaren klaar gemaakt om bewoond te worden. Naast dat het klooster zelf getransformeerd wordt wordt er gebouwd op de grond achter het klooster. "De monumentenstatus geeft de gemeente een toetsingskader bij de herontwikkeling en het verlenen van de omgevingsvergunning", zo laat de gemeente weten.

Dat het klooster nu een monument wordt gebeurt mede op verzoek van het Cuypersgenootschap, dat er al veel langer op aandringt om het beeldbepalende gebouw met een monumentenstatus te beschermen. De gemeenteraad van achtereenvolgens Bussum en Gooise Meren drong er ook al meerdere keren op aan, maar de monumentenstatus liet lang op zich wachten. De gemeente wilde steeds bouwplannen afwachten, maar besluit nu toch door te zetten. De eigenaar van het klooster en andere belanghebbenden hebben nog zes weken om bezwaar aan te tekenen tegen het besluit van het gemeentebestuur.

Afbeeldingen

Exterieur