Handelingen

Cuijk, De Valuwe 2 - Jozef (1964 - 2017)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Jozef
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Land van Cuijk
Plaats: Cuijk
Adres: De Valuwe 2
Postcode: 5431AV
Inventarisatienummer: 07261
Jaar ingebruikname: 1964
Architect: Nix, Th. (Rotterdam)
Huidige bestemming: wijkcentrum
Monument status: Gemeentelijk monument
Sonneveld-index: 07261

Geschiedenis

Tweede R.K. parochie in Cuijk, tot stand gekomen in 1964 in de noordelijke uitbreidingswijk. Interessante moderne kerk met toren. Buiten regelmatig gebruik sinds juni 2016. Slotviering zondag 25 juni 2017. Verbouwd tot multifunctioneel wijkcentrum.

De H. Jozefkerk in Cuijk

  • Henk Buijks, BHIC, (2015)

Op Reliwiki, de site met informatie over alle kerken in Nederland, staat helemaal niets vermeld over de geschiedenis van de Jozefkerk in Cuijk. Toegegeven: het is een nieuwe kerk en misschien is het meest opmerkelijke van de geschiedenis van de parochie wel de periode voordat de kerk er stond. In 1961 groeide Cuijk als kool. De nieuwe wijken De Valuwe en Heeswijk-Ewinkel telden al bijna 1000 katholieken en het Bisdom vond dat er een parochie moest komen. Jan Smits werd benoemd tot bouwpastoor. In november 1961 begonnen de kerkdiensten... in de toenmalige jongens-ULO. Voor de pioniers in de Cuijkse nieuwbouwwijken was dat geen probleem, en nog steeds kijken zij er met plezier naar terug. Pas in het voorjaar van 1964 werd begonnen aan de bouw van een kerk, naar een ontwerp van Bureau Taen en Nix uit Utrecht. Het gebouw werd toegewijd aan Sint-Jozef, de patroon van de gewone werkman. In juli 1965 wijdde bisschop Bekkers de kerk. Tot zover “de stenen”. De bezieling van een parochie moet natuurlijk komen van de pastoor en zijn kapelaans. In de jaren vijftig en zestig waren ze haast overal. Met name in een behoorlijk katholieke provincie als Brabant. De parochianen van de Jozefkerk stonden in de jaren zestig onder de hoede van pastoor Smits.

  • (bron: bhic.nl)

In de media

  • Uit De Gelderlander, d.d. 22 juni 2017

Bisschop Gerard de Korte zal komende zondag de laatste mis in de H. Jozefkerk in Cuijk opdragen. Maandag wordt er een start gemaakt met de verbouwing tot multifunctionele accommodatie De Valuwe. 

Afbeeldingen

  • Op zoek naar afbeeldingen.