Handelingen

De Lier, Koningin Wilhelminastraat 1 - Vredekerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap: Gereformeerde Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Westland
Plaats: De Lier
Adres: Koningin Wilhelminastraat 1
Postcode: 2678EK
Sonneveld-index: 07141
Jaar ingebruikname: 1924
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: Protestantse Kerk (Gereformeerde Kerk)
Monument status: Gemeentelijk monumentGeschiedenis

De Lier, Vredekerk

Belangrijke, karakteristieke, Gereformeerde kerk met toren. Op 3 juli 2009 benoemd tot Gemeentelijk monument. Gebouwd als Gereformeerde Kerk voor De Lier, in gebruik genomen 1924. Kruisvormige kerk met forse fronttoren. Architectonisch nauw verwant aan het werk van Tjeerd Kuipers (1857-1942). De oorspronkelijke aankleding en inrichting is deels nog aanwezig; de kansel is later vervangen. Verbouwing 2003. Eventueel na te gaan wanneer deze kerk de naam "Vredekerk" heeft gekregen.

  • 2023 - De protestantse gemeente in De Lier, in het Westland, heeft in dertien maanden haar beide kerkgebouwen, de Domkerk en de Vredekerk, vernieuwd. Veel werd gedaan door vrijwilligers, die er in totaal meer dan 6000 uur in staken.

Kerkgebouw

De eerste steen is gelegd op 15 juni 1923 en de kerk is op 5 maart 1924 in gebruik genomen. Door de groei van de gemeente wordt er in 1965 een tweede kerk in gebruik genomen, de Johanneskerk, gelegen aan het J. Vermeerplein. Door daling van het kerkbezoek is, na een emotionele gemeenteverkiezing, in 2003 de Johanneskerk verkocht en werd in 2004 gesloopt om plaats te maken voor woningen. Voordat de Johanneskerk werd gesloten is de Vredekerk grondig gerenoveerd. De gevels en het dak werden onderhanden genomen, maar ook de binnenkant van de kerk kreeg een andere gezicht. Zo verdween de grote preekstoel voor een mobiel exemplaar. De aparte ouderlingenbankjes moesten het veld ruimen, zodat er een groter podium ontstond. Dit is handiger voor als er concerten worden gegeven. De nieuwe preekstoel kan dan in zijn geheel worden verwijderd. Al met al is de Vredekerk compleet in een nieuw jasje gestoken. Het heeft veel tijd gekost. Er hebben ook zeer veel vrijwilligers geholpen om dit mooie resultaat te verkrijgen. De oude bruine en beige kleur is compleet vervangen door sprankelend blauw en rood. Om het geheel van de renovatie te voltooien, kwam er een naambord van de kerk boven de deur te hangen.

  • (Bron: Website gemeente)

Orgel

De firma Verschueren bouwde in 1965/1966 een nieuw orgel voor de Gereformeerde Vredeskerk in De Lier. Het is op 26 maart 1966 in gebruik genomen met een concert door Feike Asma. Adviseur bij de bouw was dhr. C. Bouter uit De Lier. Het instrument verving een orgel van de firma Standaart uit 1924. In 2003/2004 is het interieur van de kerk gerenoveerd. Het orgel is daarbij in nieuwe kleuren geschilderd.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Orgel