Handelingen

Deurne, Visser 25 - Kapel Fratershuis (1896 - 1987)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Kapel Fratershuis
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Deurne
Plaats: Deurne
Adres: Visser 25
Postcode: 5751BL
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1896
Architect:
Huidige bestemming: kantoor
Monument status: Rijksmonument 517791

Geschiedenis

Kapel Franse Fraters van het Heilig Hart uit Tilburg. Klooster buiten gebruik, nu (wanneer is nu ?) kantoor.

2017

Iedereen verwachtte een te koop-bord bij het Fraterhuis aan de Visser in Deurne, maar eigenaar van Hooijdonk gaat er toch studenten in huisvesten. In 2015 schafte vastgoedeigenaar Van Hooijdonk het gebouw aan om er zestien appartementen in te maken.
Van Hooijdonks aanvraag voor een bouwvergunning strandde echter op grond van de wet Bibob. Het bureau Bibob, dat onderzoekt of aanvragers in verband kunnen worden gebracht met misbruik van vergunningen, subsidies, aanbestedingen of vastgoedtransacties, gaf een negatief advies af aan de gemeente Deurne.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Aan de westelijke zijde van de Visser, in de kom van Deurne, staat het voormalige R.K. KLOOSTER met school van de Franse Fraters, missionarissen van het Heilig Hart, afkomstig uit Tilburg. Het blokvormige gebouw dateert uit 1896 en mengt Neo-Gotische en Eclectische stijlelementen.

Omschrijving

Het tweelaags gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een plat dak, voorzien van schilden rondom gedekt met geschubde eternit-leien. De gevels zijn gemetseld in baksteen en hebben een hardstenen plint en dorpellijst. De strekken worden verlevendigd door kunststenen blokjes, banden en wenkbrauwbogen zijn in gele strengpers uitgevoerd. Zware gemetselde steunberen flankeren de middenrisaliet, alsmede de hoeken van de voorgevel. De voorgevel heeft een symmetrische opzet met zeven vensterassen. In het midden van de gevel is over de volle hoogte een risaliet uitgemetseld, met een vernieuwde voordeur in een portiek en twee dubbele rondboog-bovenlichten. Het venster in de risaliet op de verdieping is als alle andere en bestaat uit een gemetselde korfboog waaronder een dubbel lancetvenster is gevat met houten roedenverdeling. De risaliet wordt bekroond door een uitkragende bakstenen topgevel met hardstenen deklijst. In de topgevel, geflankeerd door twee rondbooglichten, is een kalkstenen beeld van de H. Willibrordus opgesteld. De overige vensters hebben dezelfde indeling als het risaliet-paar. Tegen het dakschild staat links en rechts van de risaliet een dakkapel met hardstenen puntgevel met gebeeldhouwde driepassen en piron. In elk van de kapellen een schuifvenster met kleine roedeverdeling.

Achter het klooster ligt een diepe kloostertuin. De ondiepe voortuin wordt door een lage tuinmuur met ezelsrug van de openbare weg gescheiden.

Waardering

Het klooster is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties in en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het congregatieklooster. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de voor een klooster nogal uitzonderlijke, haast robuuste stijl, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek, die in hun robuustheid de functie uitdragen. Het is uitwendig gaaf bewaard gebleven.

MIP omschrijving

  • Naam monument: Fratershuis
  • Bouwstijl: Neo-Gotiek
  • Bouwperiode: 1910
  • Gevels en materialen: Machinale baksteen. Plint en dorpellijst hardsteen. Kunststeen blokjes en strekken. Gele strengpers wenkbrouwbogen en banden. Hardstenen afdeklijst topgevel.
  • Vensters en deuren: Lancetvensters met afgeplatte toppen, voorzien van een houten roedenverdeling, telkens twee aan twee in een vensternis geplaatst. Voordeur in portiek, bovenlichten.
  • Dak en bedekking: Plat dak, schilden rondom, geschubde eterniet-lei. Dakkapellen met hardstenen topgevels met driepassen en pirons.
  • Constructie: Tegen de hoeken van de gevels en tegen de middenrisaliet staan zwaar uitgemetselde steunberen.
  • Bijzonderheden: Beeld H. Willibrordus. Voormalig huis van de zogenaamde Franse Fraters, missionarissen van het H. Hart uit Tilburg.
  • Omschrijving: Het tegenoverliggende zusterklooster Sancta Maria is rond 1960 gesloopt.

Afbeeldingen