Handelingen

Deventer, Schurenstraat 8 - Apostolisch Genootschap

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Apostolisch Genootschap
Genootschap: Apostolisch Genootschap
Provincie: Overijssel
Gemeente: Deventer
Plaats: Deventer
Adres: Schurenstraat 8
Postcode: 7413RA
Inventarisatienummer: 10042
Jaar ingebruikname: 1966
Architect: Arkel, J.D. van
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Geen


Geschiedenis

Karakteristiek modern kerkgebouw, zonder toren, van het Apostolisch Genootschap.

In 1909 vestigde zich het eerste Apostolische gezin in Deventer. Het gezin bezocht de diensten in Apeldoorn. In 1921 werd een zaaltje gehuurd boven een café in de Kleine Overstraat. Doordat de gemeente snel groeide werd er diverse keren verhuisd: in 1922 naar de Schoutenweg “het Patrimonium”; in 1933 naar de Assenstraat 5; in 1936 naar de Brink 41, in 1942 naar de Graaf van Burenstraat 31 en in 1966 naar de huidige plaats van samenkomst op de hoek Schurenstraat/Hoge Hondstraat.

De huidige door J.D. van Arkel ontworpen zaalkerk in functionalistische vormen is in 1965/’66 gebouwd en op 30 maart 1966 in gebruik genomen. In 1998 is het pand geheel gerenoveerd. Karakteristiek zijn de vele glas-in-loodramen, veelal betrekking hebbend op de bijbel.

Pijporgel

De speeltafel van het pijporgel is gemaakt door J. Dullemond. De laden, pijpwerk, windvoorziening en speeltafelbinnenwerk zijn gemaakt door de firma August Laukhuff. Het geheel is door eigen orgelbouwers geassembleerd. In 1998 is door architectenbureau Immerzeel-Leeuwenburgh te Rotterdam een uitbreiding en verbouwing uitgevoerd waarbij kerk aan de voor- en achterzijde in een afwijkende donkere baksteenkleur werd uitgebreid.

Afbeeldingen

Exterieur