Handelingen

Doezum, Provincialeweg 65 - Sint Vituskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Vitus
Genootschap: PKN Protestantse Gemeente Doezum
Provincie: Groningen
Gemeente: Westerkwartier
Plaats: Doezum
Adres: Provincialeweg 65
Postcode: 9863PA
Sonneveld-index: 00713
Jaar ingebruikname: 12 e
Architect:
Huidige bestemming: protestantse kerk
Monument status: Rijksmonument 18773

Geschiedenis

Van de romaanse tufstenen kerk is alleen nog de toren over. De zijvleugel aan de noordzijde van de toren werd waarschijnlijk in 1808 afgebroken. Het zadeldak van de toren is niet oorspronkelijk, de toren schijnt ooit een gemetselde spits gehad te hebben. Schip en koor dateren uit later tijden. In de kerk bevinden zich een sarcofaag en een Dik - orgel uit 1866.

  • 2020 - De Protestantse Gemeente Doezum draagt donderdag 1 oktober de 12de-eeuwse Sint-Vituskerk over aan Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK).

De overdracht van de kerk zou 24 april al plaatsvinden, maar werd toen uitgesteld vanwege de coronacrisis. Na de overdracht huurt Protestantse Gemeente Doezum de kerk tenminste van de SOGK. De kerk blijft in gebruik voor de eredienst.

Restauraties

  • 1e kwart 13e eeuw: afbreken oostelijke muur tufstenen schip, verlengen kerk met bakstenen koor,
  • 16e eeuw: tufstenen schip vervangen door baksteen.
  • 1808: nogmaals vervangen van bakstenen schip. Gebouw herstellen en moderniseren.
  • 1957: grote restauratie voltooid, ingebruikname zondag 14 april 1957.
  • De laatste restauratie dateert van 2010: dakpannen dichtgesmeerd, voegwerk schip, stucwerk weggehaald (achter) ,rest vernieuwd, banken opnieuw geschilderd, cv-verwarming aangebracht

Monumentomschrijving Rijksdienst

Herv. Kerk met toren op kerkhof. Het westelijke gedeelte waarop de toren rust met een aangrenzend muurgedeelte zijn van tufsteen opgetrokken en dateren nog wel uit de 12de eeuw. Ook het bakstenen koor met gewelf is zeer oud; het grootste gedeelte van het schip dateert uit 1808. In de kerk preekstoel, welke van de herstellingen van 1808 dateert; herenbank met snijwerk, twee banken met knoppen, daarop zijn de koperen kandelaars uit de kerk Grootegast gemonteerd. Ook de koperen kroon is afkomstig van Grootegast. Aantal 17de eeuwse zerken. Orgel in 1866 gemaakt door G.P. Dik.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur