Handelingen

Doorn, Kampweg 22 - Kampwegkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Kampwegkerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Utrecht
Gemeente: Utrechtse Heuvelrug
Plaats: Doorn
Adres: Kampweg 22
Postcode: 3941HC
Jaar ingebruikname: 1910
Architect: Wentink, J.C., Utrecht
Huidige bestemming: brasserie
Monument status: Gemeentelijk monument
inventarisatienummer: 04006


Geschiedenis

Gebouwd als Gereformeerde Kerk. Karakteristiek Gereformeerd kerkgebouw met flinke dakruiter.

Ingrijpende verbouwing en modernisering in 1963, plan verkoop 2008. Naam "Kampwegkerk" sinds 1.1.2005.

De Gereformeerde kerk is geïnstitueerd op 14 oktober 1860. Waar de eerste jaren is gekerkt is niet duidelijk. Op 14 april 1879 werd een nieuwe kerk in gebruik genomen aan de Kortenburglaan. Al in 1882 volgde een uitbreiding. In 1910 is de kerk gesloten nadat aan de Kampweg een nieuwe kerk in gebruik werd genomen. De oude kerk werd verkocht aan het Rode Kruis en is nu van het Leger des Heils. Voor de nieuwe kerk aan de Kampweg werd 10 juni 1909 de eerste steen gelegd. Ingebruikname volgde op 15 februari 1910. J. C. Wentink was de architect. In 1963-1964 volgde een restauratie en een renovatie van het interieur. Na de vorming van de PKN-gemeente werd besloten beide gebouwen - de NH Maartenskerk en de GK Kampwegkerk - te blijven gebruiken. Dat bleek toch moeilijk. Besloten is nu de GK Kampwegkerk af te stoten. De burgerlijke gemeente vindt het een waardevol gebouw dat zo mogelijk in stand moet blijven. Er worden, samen met woningcorporatie Heuvelrug Wonen, plannen gemaakt voor een nieuwe bestemming van de kerk. (60-08/62-09)

  • 2019 Aannemer is bezig met herbestemming. (appartementen)
  • 2019 - De voormalige gereformeerde kerk aan de Kampweg in Doorn krijgt een nieuwe bestemming als restaurant. Twee inwoners van Doorn willen er in het eerste kwartaal van 2020 een brasserie beginnen.

Orgel

In 1913 wordt een pneumatisch orgel geleverd door de firma A. Standaart (Rotterdam). Het heeft elf stemmen op één manuaal en vrij pedaal. De Utrechtse Domorganist Johan Wagenaar, die zelden buiten de stad speelt, verzorgt de bespeling bij de ingebruikneming op 26 september 1913. In lovende bewoordingen uit hij zijn waardering voor het nieuwe orgel. Niet alleen de klank maar ook het uiterlijk van het instrument, het front in renaissance-stijl, wordt geroemd.

Na de modernisering van de kerk wordt het Standaart-orgel in 1964 ingrijpend gewijzigd door de firma Jac. van der Linden & Co. (Leiderdorp). Het wordt omgebouwd tot een orgel met twee manualen en vrij pedaal, de dispositie omgevormd naar de heersende mode en het wordt in een nieuwe, moderne kas geplaatst. Bovendien verhuist het naar de andere zijde van de kerk.

Dispositie
  • Manuaal 1: Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Mixtuur 2' 3-5 sterk - Trompet 8'.
  • Manuaal 2: Bourdon 8' - Salicionaal 8', vanaf c - Fluit 4' - Quint 2⅔' - Prestant 2' - Terts 1 3/5' - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Prestant 8' - Gedekt 8' (unit) - Octaaf 4' (unit).
  • Koppelingen: P + I / P + II / I + II / II + I.

Elektro-pneumatische kegelladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur