Handelingen

Dordrecht, Burgemeester de Raadtsingel 45 - Antonius van Padua

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Antonius van Padua
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Dordrecht
Plaats: Dordrecht
Adres: Burgemeester De Raadtsingel 45
Postcode: 3311JG
Inventarisatienummer: 01808
Jaar ingebruikname: 1921
Architect: Nicolaas Molenaar (1850-1930)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Gebouwd als tweede R.K. Kerk in Dordrecht, na de St. Bonifatiuskerk in de binnenstad. Na buitengebruikstelling, in 1974, van de St. Bonifatiuskerk kreeg de onderhavige kerk, en parochie, de naam "Sint Antonius en Bonifatius".

Vrijwel als centraalbouw (wegens diverse versoberingen van het oorsponkelijke, grotere ontwerp) opgerichte neogotische kerk. Een ontworpen toren is nooit gebouwd; op de kruising een klein vieringtorentje. In de loop der jaren 1920 en 1930 is het interieur geleidelijk verder ingericht met vele interessante details. Beschadigd tijdens oorlogshandelingen op 12 mei 1940. Daarna is deze kerk hersteld met een lager dak dan het oorspronkelijke; de interessante ruimtewerking van het interieur, met bakstenen gewelven, is intact gebleven.

Architectonisch is deze kerk, met name qua indeling interieur, enigszins vergelijkbaar met de (wel veel grotere en hogere) voormalige R.K. Kerk H.H. Engelbewaarders aan de Brandtstraat in Den Haag, gesloopt in 1981, ook van architect Nicolaas Molenaar (1850-1930).

Links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur