Handelingen

Dordrecht, Mauritsweg 286 - Julianakerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Julianakerk
Genootschap: Geref. Gemeenten
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Dordrecht
Plaats: Dordrecht
Adres: Mauritsweg 286
Postcode: 3314JH
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1928
Architect: Bakker & Herwijnen, Van
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Geen

Geschiedenis

Gebouwd als Gereformeerde Kerk in 1927-1928. Karakteristiek Gereformeerd kerkgebouw met grote dakruiter. In 1977 in gebruik als kerk van de Gereformeerde Gemeente. Verbouwd en uitgebreid in 2005.

De in 1928 gebouwde Gereformeerde Julianakerk aan de Mauritsweg 286 is in 1976 gesloten en in 1977 gekocht door de Gereformeerde Gemeenten ter vervanging van het voormalig kerkgebouw en heet ook nu Julianakerk. Deze kerk is te klein, het werd moeilijk de vele kerkgangers een plek te geven. De achtergalerij is vergroot en op de begane grond zijn de nieuwe banken herschikt. Nu is er plaats voor 1020 kerkgangers. De oude banken zijn verhuisd naar de Hersteld Hervormde gemeente van Nieuwerkerk (Zld) en naar Roemenië. Ook de toren is vernieuwd. In oktober 2004 is begonnen met de restauratie. Tijdens de 6-8 maanden durende werkzaamheden kerkte de Gereformeerde Gemeente in de Pauluskerk. Zaterdag 28 mei 2005 is de kerk weer in gebruik genomen.

De firma Van den Berg en Wendt bouwde in 1967 voor de kerk een nieuw orgel. Toen de Gereformeerde Gemeente in 1977 de Julianakerk kocht, verhuisde het orgel mee. Het werd ook vergroot.

Orgel

In 1967 bouwde Van den Berg & Wendt een nieuw orgel voor de kerk van de Gereformeerde Gemeente aan het Kasperspad in Dordrecht. Het orgel had twee manualen en vrij pedaal, met in totaal 19 stemmen. Toen de kerk te klein werd kocht men de in 1928 gebouwde Gereformeerde Julianakerk. Het orgel uit deze kerk werd door de gereformeerden overgeplaatst naar de Maranathakerk, zodat men het orgel uit de oude kerk van de Gereformeerde Gemeente door Van den Berg & Wendt - in feite door dhr . W. van den Berg - liet restaureren, uitbreiden en overplaatsen naar de Julianakerk. Het instrument werd voorzien van een nieuw front, dat ontworpen is door architect Geytenbeek uit Utrecht. Fama & Raadgever verzorgde de intonatie. Het oorspronkelijke Borstwerk is als Rugwerk geplaatst. Op 7 april 1978 is het orgel in gebruik genomen met een bespeling door Bram Beekman. Vanwege een verbouwing van het kerkinterieur besloot men ook het orgel ingrijpend te laten verbouwen door Bernhardt Edskes. Er werden geheel nieuwe kassen gemaakt, maar van het binnenwerk werd veel overgenomen. Het orgel is op vrijdag 7 april 2006 weer in gebruik genomen.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 31 mei 2005.

Ds. P. Mulder heeft zaterdag de Julianakerk in Dordrecht heropend. De predikant van de gereformeerde gemeente hield zondagochtend een preek die betrekking had op de heropening. Hij sprak over 2 Kronieken 6:20.

Het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente aan de Mauritsweg is de afgelopen maanden volledig gerestaureerd. Zo is de toren vernieuwd en de gevel grondig gereinigd. Deze heeft nu weer zijn oorspronkelijke kleur. Ook de tuin is volledig opgeknapt.

Het interieur is eveneens geheel vernieuwd. De kerk had tot nu toe zo’n 900 zitplaatsen, wat niet toereikend was voor het aantal kerkgangers. Elke zondag werden er tachtig stoelen bijgezet, maar dat was vanwege de eisen van de brandveiligheid niet meer toegestaan. Om die reden is de achtergalerij vergroot en zijn op de begane grond de plaatsen heringedeeld. Dat leverde 120 zitplaatsen op, waardoor het totaal nu komt op 1020. Volgens de bouwcommissie groeit de kerkelijke gemeente licht en is dit aantal plaatsen voldoende om de groei de komende tijd op te vangen. Er zijn 1460 leden en doopleden.

De oude banken zijn allemaal vervangen. Een deel daarvan is bestemd voor Roemenië, de overige banken doen nu dienst in een hersteld hervormde gemeente. De kansel, de doopvont en de lezenaar bleven gehandhaafd. Wel is er een nieuwe vloer aangebracht en ook heeft de kerk nu een luchtbehandelingsinstallatie met topkoeling voor de ventilatie. Het orgel, dat boven de kansel staat, wordt momenteel gerestaureerd. In november moet dit werk klaar zijn.

De Julianakerk is gebouwd in de jaren dertig (juister: 1927). Lange tijd behoorde het gebouw toe aan de gereformeerde kerk. Achtentwintig jaar geleden nam de gereformeerde gemeente het pand over. De verbouwing begon in oktober vorig jaar. Inclusief de restauratie en de uitbreiding van het orgel, komen de kosten uit op ongeveer 1,8 miljoen euro. Een deel van het geld is bijeengebracht door acties. Bovendien was er veel inzet van vrijwilligers.

De hoofdaannemer was Koninklijke Woudenberg uit Ameide en de architect was Van Hoogevest Architecten B.V. uit Amersfoort.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 8 november 2005.

De gereformeerde gemeente te Dordrecht bestaat 75 jaar. Morgen wordt een herdenkingsdienst gehouden in de eigen Julianakerk (Mauritsweg/hoek Krispijnseweg). Deze dienst wordt geleid door ds. P. Mulder, de predikant die de gemeente het laatste diende. De gemeente, die werd geïnstitueerd op 9 november 1930, werd gediend door ds. J. D. Barth (1935-1940), ds. D. L. Aangeenbrug (1946-1950), ds. D. Hakkenberg (1964-1973), ds. C. Harinck (1974-1982), ds. J. S. van der Net (1985-1991), ds. P. van Ruitenburg (1992-1996) en ds. P. Mulder (1999- juni 2005). De gemeente telt bijna 1500 leden en doopleden.

Externe link

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur