Handelingen

Dordrecht, Museumstraat 65 - Kerk van de Nazarener

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk:
Genootschap: Christelijke Gereformeerde Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Dordrecht
Plaats: Dordrecht
Adres: Museumstraat 65
Postcode: 3311XP
Sonneveld-index: 00519 01792 17427
Jaar ingebruikname: 1885
Architect: Schmidt, A.
Huidige bestemming: kunstkerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Voormalige Gereformeerde Kerk 1885-1896. Vanaf 1896 tot 1921 Christelijke Gereformeerde Kerk. Vanaf 1921 tot 01-07-1989 Oud Gereformeerde Gemeente. Hierna Kerk van de Nazarener 1989-01-07-2002. Nu in gebruik als "Kunstkerk" vanaf 2008 voor exposities en concerten.

Orgel

In 1894 maakte de firma Wed. L. Ypma te Alkmaar een nieuw orgel voor de parochiekerk te Nieuwediep. Dit orgel werd in 1932 door de firma Standaart overgeplaatst naar de Oud-Gereformeerde Gemeente in Dordrecht. Het orgel werd in 1961 gewijzigd door Verweijs. Deze voegde een vrij pedaal toe, en verving de Salicionaal, de Vox Céleste en de Flûte Harmonique 4'. Een nog ingrijpender verbouwing vond plaats in 1975, toen de firma Van den Heuvel een geheel nieuwe mechaniek en een nieuwe klaviatuur maakte. De dispositie werd ook gewijzigd en uitgebreid, maar het pijpwerk van Ypma is allemaal behouden gebleven. De oorspronkelijke Cornet werd hersteld uit de door Verweijs gemaakte Mixtuur. Op zaterdag 20 december 1975 werd het orgel weer in gebruik genomen met een bespeling door André Evera. Het kerkgebouw is geruime tijd in gebruik geweest bij de Kerk van de Nazarener. Nadat het leeg kwam te staan is het als 'Kunstkerk' in gebruik genomen.

Verdwenen

Niemand begrijpt hoe het orgel uit de ‘Kunstkerk’ heeft kunnen verdwijnen. Arie Nelemans, die in de jaren 1980 geruime tijd organist was op het orgel uit 1866, fietste onlangs langs het kerkje. Toen hij naar binnen mocht om even te kijken zag hij tot zijn schrik dat het instrument weg was. Hij probeerde verhaal te halen bij de gemeente, die het bouwwerk enige jaren geleden verkocht aan projectontwikkelaar Dudok. “Maar ik heb daar helaas geen enkele reactie op gekregen. Het is dan wel geen historisch orgel, zoals dat van de Grote kerk, maar het had wel een uniek front met pijpwerk uit uit 1894, dus was het behoorlijk historisch. Het is voor mij een compleet raadsel waar het orgel is gebleven”. Nelemans is niet de enige die zich zorgen maakt over het orgel. Ook de vereniging Oud Dordrecht doet dat en heeft daarom in een open brief opheldering gevraagd aan de gemeente evenals de fractie van ChristenUnie/SGP. Gemeenteraadslid Joost Veldman heeft daarom een maand geleden al technische vragen gesteld aan de gemeente, maar hij wacht nog steeds op antwoorden. Directeur Marcel Schippers van eigenaar Dudok zegt dat er eigenlijk niets aan de hand is en dat zijn bedrijf zich precies houdt aan de gemaakte afspraken, namelijk dat gezocht is naar een goede bestemming voor het antieke orgel. Het orgel is gedemonteerd door een orgeldeskundige, dat is allemaal netjes gefotografeerd en het staat klaar om ergens weer in gebruik te worden genomen, ergens in het buitenland. Schippers: Ik snap al de heisa niet. Als die kerk genoeg geld heeft voor de restauratie en installatie dan zal het daar in gebruik worden genomen. Eigenlijk weet ik niet eens precies waar dat is, maar dat is in ieder geval in het buitenland. Inmiddels zijn in de gemeenteraad vragen gesteld over dit onderwerp waaruit duidelijk is geworden dat het orgel bij een Poolse orgelbouwer wacht op restauratie. (Bron:Contactbrief 146/2022)

In de media

  • Uit: Reformatorisch Dagblad', d.d. 30 - 06 - 1989
Oud gereformeerde gemeente Dordrecht naar Hervormde Kerk

De leden van de oud gereformeerde gemeente in de Museumstraat te Dordrecht treden toe tot de Nederlandse Hervormde Kerk. Op zondag 25 juni zijn de laatste diensten in de oud gereformeerde gemeente gehouden. Gisteravond hebben de leden van de oud gereformeerde gemeente ten overstaan van een commissie uit de centrale kerkenraad van de hervormde gemeente te Dordrecht de derde belijdenisvraag beantwoord. Na het overlijden van haar predikant, ds. B. Jongejan, heeft de gemeente ongeveer een jaar lang hulp in prediking, sacramentsbediening en pastoraat ontvangen vanuit de hervormde gemeente te Dordrecht, met name van ds. C. Oorschot en ds. H. J. Stoutjesdijk. In deze periode heeft de gemeente „zich herkend in de hervormd-gereformeerde prediking en het pastoraat zoals die in wijk 2 en 7 gestalte krijgen". Daarom vindt zij het niet langer verantwoord om als kleine zelfstandige gemeente verder te gaan. Aan de centrale kerkenraad van de hervormde gemeente te Dordrecht heeft zij verzocht om als gemeente (circa 120 personen) te mogen overkomen naar de Hervormde Kerk. Op dit verzoek heeft de centrale kerkenraad, na overleg met het moderamen van de PKV, gunstig beschikt.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur