Handelingen

Eck en Wiel, Prinses Beatrixstraat 11 - Sint Anna

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Sint Anna
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Eck En Wiel
Provincie: Gelderland
Gemeente: Buren
Plaats: Eck en Wiel
Adres: Prinses Beatrixstraat 11
Postcode: 4024HK
Inventarisatienummer: 11320
Jaar ingebruikname: 16 e
Architect:
Huidige bestemming: hervormde kerk
Monument status: Rijksmonument 28303(Kerk)
28304(Toren)

Geschiedenis

De kerk werd 1266 gesticht en gewijd aan Sint-Anna. De oorspronkelijke kerk werd rond 1363 verwoest, waarna een nieuwe kerk werd gebouwd, die in opzet sterk lijkt op die van het naburige Ingen. Het oudste gedeelte is de 14de-eeuwse toren, die in de 15de eeuw werd verhoogd en ingebouwd toen het driebeukige pseudobasilicale schip tot stand kwam. Het koor, dat hoger is dan het schip, is 16de-eeuws. De torenspits, een ingesnoerde naaldspits, dateert uit 1837.

De kerk is voorzien van netgewelven. In de koorsluiting bevinden zich kraagstenen, die de symbolen van de vier evangelisten afbeelden.

  • (Bron:Wikipedia)

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

Herv. Kerk. Laatgotische dorpskerk, bestaande uit een pseudo-basilicaal, driebeukig schip op ronde zuilen, en een iets hoger, eenbeukig koor, dat driezijdig gesloten is. De toren wordt door de zijbeuken aan twee zijden omsloten. De spits is in 1837 vernieuwd. Schip en koor worden overkluisd door netgewelven, die in het koor gebeeldhouwde kraagstenen bezitten. Onder het koor de grafkelder van Huis te Wiel. Tot de inventaris behoren: een preekstoel, aan weerszijden geflankeerd door een betimmering met toogpanelen en banken, een doophek en vier lichtkronen, alles 17de eeuw; een preekstoellezenaar (1728) en een doopbekkenhouder, 17de eeuw; zeven grafzerken, 16de-17de eeuw en, als voet voor de preekstoel, een gotisch doopvont.


Toren

Toren der Herv. Kerk. Sober, vroeggotisch bouwwerk, met korte, ingesnoerde spits. Klokkenstoel met klok van W. Butendiic, 1420, diam. 108 cm. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, 17de eeuw?, later voorzien van elektrische opwinding.

Orgel

Het orgel is in 1909 gebouwd door de firma M. Vermeulen (Woerden). In 1980 restaureert de firma M.C. Tiggelman (Zaltbommel) het. Tiggelman wijzigt in 1992 de dispositie door een een nieuwe Mixtuur te plaatsen.

Dispositie
  • Manuaal: Bourdon 16' discant - Prestant 8' - Holpijp 8' - Viool 8' (C-H in Holpijp) - Octaaf 4' - Fluit 4' - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 3 sterk (1992) - Tremulant.
  • Pedaal: aangehangen.

Mechanische sleeplade. Manuaalomvang: C-f3; pedaalomvang: C-d1. Toonhoogte: a1 = 449 Hz. Winddruk: 73 mm. WK.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur