Handelingen

Ede, Ganzeweide 17 - De Goede Herder

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Goede Herder
Genootschap: Baptistengemeente Op Doortocht
Provincie: Gelderland
Gemeente: Ede
Plaats: Ede
Adres: Ganzeweide 17
Postcode: 6713CA
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1958
Architect: Koldewey, B.J. en H.M.
Huidige bestemming: Baptistenkerk Op Doortocht
Monument status: Geen

Geschiedenis

Belangrijke wederopbouwkerk met toren.

Nieuw opgerichte R.K. parochie en kerk in het westen van Ede. Geconsacreerd 2 november 1958. Zaalkerk op een trapeziumvormige plattegrond, met toren links naast de licht convexe voorgevel. Belangrijk (nog bestaand) werk in het oeuvre van bureau B.J. & H.M. Koldewey, in modernistische en functionalistische trant, opvallend door de uitgesproken soberheid en de heldere lichtinval. Voorjaar 2012 werd bekend, dat men deze kerk per 1 januari 2013 zou onttrekken aan de R.K. eredienst. De andere R.K. kerk in Ede, de St. Antonius van Padua, blijft in gebruik. Laatste R.K. viering in deze kerk op Palmzondag 24 maart 2013.

Bericht uit 2013

Op 2 juni 2013 werd bekend dat de kerk het nieuwe onderkomen is van de Edese Baptistengemeente Op Doortocht. Deze gemeente hield haar erediensten lange tijd in congrescentrum De Reehorst. De pastorie zal worden afgebroken en plaats maken voor een multifunctioneel gebouw in dezelfde stijl als de kerk. De kruisweg in de kerk blijft behouden.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad d.d. 23 januari 2013

EDE – De Goede Herderkerk wordt dit jaar afgestoten door de rooms-katholieke parochie in Ede. Maar het gebouw blijft wel een kerk. Baptistengemeente Op Doortocht krijgt in april de sleutel van het gebouw aan de Leeuweriklaan.

De rooms-katholieke gemeenschap van de Goede Herderkerk gaat samen met de Antonius van Paduakerk aan de Stationsweg. Het bezit van twee kerken werd voor de krimpende kerk te veel. Baptistengemeente Op Doortocht was al langer op zoek naar een eigen gebouw. Tot nu toe heeft de gemeente gekerkt in congrescentrum De Reehorst en de laatste jaren in het gebouw van de evangelische gemeente De Schuilplaats.

  • Uit Edestad.nl d.d. 2 juni 2013

De geruchten waren er al, maar nu is het definitief. Baptistengemeente 'Op Doortocht' wordt de nieuwe eigenaar van de Goede Herderkerk in Ede. Op woensdag 5 juni wordt het koopcontract getekend. Voorzitter Herman Peppelenbos van de Edese Baptisten is blij dat zijn gemeente een eigen thuis zal krijgen aan de Ganzeweide. "In de afgelopen periode werd gebruik gemaakt van meerdere locaties. Na jaren bijeengekomen te zijn in De Reehorst verhuisden we in 2009 naar De Schuilplaats. Vooral de noodzaak van een middagdienst op die locatie geeft veel beperkingen. Onze wens om een eigen kerkgebouw te hebben is nu in vervulling gegaan." Zijn achterban stemde met overgrote meerderheid in met de aankoop.

De parochianen van de katholieke geloofsgemeenschap hebben op 24 maart met een indrukwekkende viering afscheid genomen van hun kerkgebouw. Teruglopend kerkbezoek maakt sluiting van één van de twee katholieke kerkgebouwen in Ede onvermijdelijk. Vice-voorzitter Jack Peerlings van het parochiebestuur van de Titus Brandsmaparochie waartoe katholiek Ede behoort beaamt dit: "het was een pijnlijk besluit om het Goede Herdergebouw te moeten afstoten, maar exploitatie en onderhoud werden voor ons te kostbaar." Hoewel dat hard aankwam, gaan de beide katholieke geloofsgemeenschappen met vertrouwen samen verder in de Antoniuskerk aan de Stationsweg.

Externe links

Afbeeldingen