Handelingen

Ede, Stationsweg 112 - Antonius van Padua (1921 - 1944)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Antonius van Padua
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Ede
Plaats: Ede
Adres: Stationsweg 110
Postcode: 5321NH
Sonneveld-index: 11364
Jaar ingebruikname: 1921
Architect: Riele, W.A.M te
Huidige bestemming: door oorlogshandelingen verwoest
Monument status: geen

Geschiedenis

R.K. parochiekerk St. Antonius van Padua, gelegen in het zuiden van Ede.

Tijdens de mobilisatie wegens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) waren er garnizoenen waar geen R.K. kerk was, maar wel katholieke militairen gelegerd waren. Ede was zo'n plaats. En pastoor en majoor aalmoezenier der 2de Divisie, F.A.R. Padberg, had het er bijzonder druk mee. In Ede was toen nog geen Rooms-Katholieke kerk. Padberg organiseerde een gebouw. Een oude danstent uit Millingen werd door militairen afgebroken en per schip naar Wageningen gebracht. Met een sleperswagen ging het gebouw naar Ede en na een week was de kerk opgebouwd. Padberg kon er zijn wekelijkse vieringen houden, de biecht horen, enz.

Dit houten gebouw, Garnizoenskerk genoemd, heeft dienst gedaan tot ongeveer 1920. Toen werd een stenen kerk in gebruik genomen, gewijd aan de H. Antonius. Het was een neogotische kerk naar een ontwerp van architect Wolter te Riele Gzn. Bij de ingebruikname kreeg majoor Padberg van H.M. de Koningin het officierskruis van de Orde van Oranje-Nassau. Die kerk heeft dienst gedaan tot 17 september 1944 toen een bombardement de kerk verwoestte.

Bombardement

Op zondag 17 september 1944 begon de grootste luchtlandingsoperatie uit de wereldgeschiedenis. Meer dan 30.000 geallieerde parachutisten of bemanningen van zweefvliegtuigen kwamen in het gebied tussen Eindhoven en Arnhem naar beneden. Een deel hiervan landde op de Ginkelse heide in Ede. Voorafgaand aan deze slag voerden geallieerde bommenwerpers aanvallen uit op Duitse doelen in de omgeving van Arnhem, waaronder ook Ede. Een groot deel van de afgeworpen bommen bestemd voor doelen in Ede kwam in woonwijken in Ede, vooral Ede-Zuid, terecht. Daarbij werd de Antonius van Paduakerk grotendeels vernield. In jaren 1950 vervangen door de huidige St. Antoniuskerk.

Afbeeldingen