Handelingen

Ede, Zandlaan 16 - Zuiderkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Zuiderkerk
Genootschap: Hersteld Hervormde Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Ede
Plaats: Ede
Adres: Zandlaan 16
Postcode: 6717LP
Inventarisatienummer: 19813
Jaar ingebruikname: 2008
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Interessant modern kerkgebouw met dakruiter.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 1 april 2008.

De hersteld hervormde gemeente van Ede, Bennekom, Wageningen e.o. belegt zondag voor het eerst diensten in haar nieuwe kerkgebouw. Het gaat om een verbouwd bedrijfspand aan de Zandlaan 16 te Ede. Het gebouw is nog niet helemaal gereed, maar de verhuizing is al in volle gang omdat het huurcontract met verpleeghuis De Halderhof in Bennekom, waar de gemeente sinds mei 2004 bijeenkwam, vandaag eindigde.

In de kerkzaal is plaats voor 400 personen, wat door het erbij trekken van een zaal kan worden uitgebreid tot 475. De gemeente telt op dit moment ruim 300 leden. Het gebouw bevat verder nog twee zalen, een keuken en consistorie. Parkeren kan op het eigen terrein. Aan het gebouw zit een woonhuis vast, dat als pastorie dienst kan doen. De gemeente heeft nog geen eigen predikant.

De bouw is voor het grootste deel uitgevoerd door vrijwilligers, onder leiding van de huisvestingscommissie. De ruim honderd jaar oude kansel komt uit de hervormde kerk van Sas van Gent. Het orgel, afkomstig uit de Verrijzeniskerk te Arnhem, wordt momenteel opgebouwd; het frontwerk wordt nieuw gebouwd door Vlot Maatwerk te Ridderkerk.

De officiële ingebruikname vindt plaats als het gebouw helemaal gereed is; naar verwachting zal dat rond de zomervakantie zijn.

Externe links

Afbeeldingen