Handelingen

Ee, Omgong 1 - Tsjerke op 'e Terp

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Tsjerke op 'e Terp
Genootschap: Protestantse Gemeente Ee, Oostrum en Jouswier
Provincie: Friesland
Gemeente: Noardeast-Fryslân
Plaats: Ee
Adres: Omgong 1
Postcode: 9131KV
Sonneveld-index: 08913
Jaar ingebruikname: 13e
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 31568

Geschiedenis

Vernieuwd 18de eeuw, toren 1869. De Protestantse Gemeente Ee, Oostrum en Jouswier is ontstaan na de fusie tussen de toenmalige Hervormde Gemeente Ee, Oostrum en Jouswier en de Gereformeerde Kerk van Ee. Zij maakt deel uit van de Protestantse Kerk Nederland.

Ook Sint-Gangulfuskerk, kerk was gewijd aan de heilige Gangulfus of heilige abt Jarich.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Herv. Kerk. Brede eenbeukige kerk uit het overgangstijdperk van romaans naar gotiek. 1e kwart 13e eeuw. Van de achtdelige kruisribgewelven zijn alleen de muralen waar te nemen. Aan de noordzijde aanzienlijke resten van de vijf paar romanogotische vensters met kraalprofielen. Aan de zuidzijde zijn de bakstenen consoles onder de gootlijst het best bewaard; zij vertonen mens- en diermaskers. De waarschijnlijk rechte koorsluiting is in de 18e eeuw door een driezijdige vervangen. Westgevel en toren 1869. Inwendig orgelgalerij (XVIII-XIX), herenbank XVII, twee herenbanken XVIII, epitaaf voor Sn. A. Mekhama. Negen wapenborden XVII. Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts, 1924, nr. 859, is buiten gebruik gesteld.

Orgel

In 1922/1923 plaatste de firma Dekker een nieuw orgel in de kerk in Ee. Het oude instrument van Van Gruisen uit 1794 werd verkocht aan de Veenkerk in Klazienaveen-Noord. In 1956 is het Dekker-orgel afgebroken en vervangen door een nieuw orgel van Ernst Leeflang. Adviseur bij de bouw van het Leeflang-orgel was dhr. A.P. Oosterhof. Het ontwerp van de orgelkas is geïnspireerd op de kas van het orgel van Van Gruisen. Op 20 december 1957 is het nieuwe orgel in gebruik genomen.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur