Handelingen

Eindhoven, Doctor Poletlaan 1 - Kapel De Grote Beek

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Kapel De Grote Beek
Genootschap: Oecumenisch
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Eindhoven
Plaats: Eindhoven
Adres: Doctor Poletlaan 1
Postcode: 5626NC
Inventarisatienummer: 07371
Jaar ingebruikname: 1918
Architect: Vrijman, J.A.W.
Huidige bestemming: Kapel, concertzaal
Monument status: Rijksmonument 518767

Geschiedenis

Kapel van het psychiatrisch ziekenhuis De Grote Beek. Gebouwd in de voor die tijd (zie ook beschrijving hieronder) vaak gangbare neo-renaissancestijl (belangrijk voorbeeld hiervan is Tropenmuseum Amsterdam). Het exterieur van deze kapel, waaronder de oorspronkelijke hoofdgevel, waarop dakruiter, waarachter een langere kerkzaal, is intact. Bij een interne modernisering van dit gebouw ongeveer midden jaren 2000 is het interieur gesplitst: achter de hoofdgevel bevindt zich een kleine herdenkingskapel; de daarachter gesitueerde langere kerkzaal is nu overwegend in gebruik als conferentiecentrum.

Monumentomschrijving Rijksdienst

KAPEL annex FOYER, gelegen op de hoek van twee wegen, achter het hoofdgebouw, gebouwd in 1918 in Neo-renaissancestijl, vermoedelijk naar ontwerp van het bureau Rijksbouwmeesters.

Omschrijving

Bakstenen gebouw op T-vormige plattegrond onder een samengesteld wolfdak, gedekt met leien. Op de hoekpunten zijn zinken pirons geplaatst. Het kapelgedeelte heeft een rechthoekige plattegrond onder wolfdak met een achtkantige ruiter midden op het dak, voorzien van een zinken koepel met smeedijzeren bekroning en klok. De lange gevel beslaat drie traveeen, waarin tuitgevels voorzien van zadeldaken.

Hierin zijn grote ramen aangebracht, gevuld met glas-in-lood. Erboven zijn in het dakvlak kleine dakkapelletjes met een gebogen fronton aanwezig. Tegen de korte gevel is een nis met afgeschuinde zijden geplaatst.

Haaks daarop een eenlaags bouwmassa onder schilddak met dakkapellen en wolfseinde. Hierin bevindt zich een theaterzaal met foyer. Dit deel is aan de korte gevel en lange gevel aan het binnenterrein van eenlaagse uitbouwen voorzien. Rechthoekige ramen met roedeverdeling, in de hoek daarvan een deel met hoger opgetrokken bolle erker onder koepeldak.

Waardering

De kapel annex foyer is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociale en bestuurlijke ontwikkeling, namenlijk de stichting van inrichtingen voor de zwakzinnigenzorg van rijkswege in of nabij de grote steden en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de gebouwen voor de zwakzinnigenzorg. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de gematigde Neo-renaissancestijl die door de rijksoverheidsbureaus werd toegepast. Het geheel is van belang vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en interieur.

Cultuur Historische Waardekaart

  • Bouwperiode: 1918
  • Gevels en Materialen: Baksteen
  • Vensters en Deuren: Samengestelde ramen.
  • Dak en Bedekking: Schilddak met pirons, Zadeldak met lei in Maasdekking boven half cylindrische uitbouw met schubbendekking. Dakkapellen met pirons. Klokkentoren met koepeltje. Dakklossen.
  • Bijzonderheden: Drie dwarstraveeën met topgevels. Grote vergaderzaal, sterk gelede volume.

Externe links

Afbeeldingen