Handelingen

Eindhoven, Fazantlaan 17 - Oosterkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Oosterkerk
Genootschap: Gereformeerde Kerken in Nederland
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Eindhoven
Plaats: Eindhoven
Adres: Fazantlaan 17
Postcode: 5613CB
Sonneveld-index: 07374 15048
Jaar ingebruikname: 1911
Architect: Tjeerd Kuipers (1857 - 1942)
Huidige bestemming: sportschool
Monument status: Gemeentelijk monumentGeschiedenis

Interessant Gereformeerd kerkgebouw van architect Tj. Kuipers, in vele opzichten (met name de zadeldaktoren) vergelijkbaar met de Gereformeerde Kerk in Ouderkerk a.d. Amstel.

Oorspronkelijke naam Oosterkerk, later (in de jaren 1950) Immanuëlkerk genoemd. Deze hernoeming hing o.a. samen met de nieuwbouw van de derde Gereformeerde Kerk, de Petrakerk, in Eindhoven-Stratum; de naam van de tweede Gereformeerde Kerk, in Eindhoven-Strijp, veranderde toen van "Westerkerk" in "Maranathakerk".

Buiten gebruik als Gereformeerde kerk 31 augustus 1969. Later een aantal jaren moskee.

In 1990-1991 is de kerk verbouwd en ingericht als nieuwe R.K. Kerk St. Antonius van Padua. Daarbij is de ruimte onder de galerij, links, van de kerkzaal afgescheiden en ingericht als "koffieruimte". De ronde steen met kruis links boven de voordeur is afkomstig van de in 1991 gesloopte "grote" St. Antoniuskerk.

Gebruikers

 • 1911 - 1969 Gereformeerde kerk (Oosterkerk)
 • 1973 - 1989 Turkse moskee
 • 1991 - 2012 Rooms Katholieke Kerk - St. Antonius van Paduakerk - ter vervanging van de nabij gesitueerde grote R.K. kerk van J. Stuyt, welke in 1991 is gesloopt.
 • 2008 - 2011 Oud-Katholieke parochie H. Maria Magdalena - Begin 2011 heeft deze parochie de kleine nieuwe R.K. St. Pauluskerk aan de Boschdijk aangekocht.
 • 2012 - Zondag 7 oktober 2012 onttrokken aan de R.K. eredienst.
 • 2015 - Vanaf 5 september 2015 tot 6 juli 2019 in gebruik bij de Eritrese Orthodoxe Gemeenschap, die het kerkgebouw huurde van de eigenaar, de R.K. Sint Jorisparochie. Bijnaam Tewahedokerk.

Geschiedenis vervolg

De H. Antonius van Paduakerk in Eindhoven

Paul Huismans, BHIC, 9 januari 2015

De kerk van Antonius van Padua in de Eindhovense wijk Tongelre had een bijzonder gevarieerde geschiedenis. Oorspronkelijk was het een gereformeerde kerk die bekend stond als de ‘Oosterkerk’.

Het kerkgebouw werd in 1911 gerealiseerd naar een ontwerp van T. Kuipers. In 1969 verlieten de gereformeerden het gebouw. In 1973 werd de voormalige Oosterkerk in gebruik genomen als moskee voor de Turkse gemeenschap in Eindhoven. Deze kreeg in 1989 een eigen gebouw. 

Er volgenden weer enkele jaren van leegstand totdat in 1991 de rooms-katholieken verhuisden vanuit de even verderop gelegen Villaparkkerk, die te groot was geworden. Vanaf 2008 deelden ze het gebouw met de oud-katholieke Maria Magdalenaparochie, totdat deze in 2011 de St. Pauluskerk kocht.

In de herfst van 2012 werd de kerk onttrokken aan de rooms-katholieke eredienst. (Daarna is het gebouw gesloopt. * Dit laatste klopt niet, zie hieronder.)

 • (Bron: Brabants Historisch Informatie Centrum bhic.nl)

Recente geschiedenis

In 2015 werd het kerkgebouw in gebruik genomen door de "Tewahedo Kerk", een Etritrese Orthodoxe gemeenschap, voor welke groeiende gemeente de kerk echter te klein werd.

 • Zondag 7 juli 2019 werd door de Tewahedo gemeenschap de eerste viering gehouden in de voormalige R.K. Kerk O.L. Vrouw van Fatima te Weert, die nu als "Fatima Huis" in gebruik is..
 • Sinds 2019, 2020 of 2021 is deze (voormalige) kerk in gebruik als sportschool / fitnesscentrum. Hiertoe is de kerkzaal geheel leeggehaald, en er is een nieuwe (sport)vloer in gelegd (zie eventueel www.trifecta-sport.nl voor afbeeldingen van de huidige, zo tijdelijk mogelijke bestemming....)

Alleen de interessante architectuur, buiten en binnen, en de intact gelaten kleurrijke glas-in-loodramen getuigen nog van het feit, dat dit vroeger een kerk was. Na te gaan waarvandaan die ramen afkomstig zijn (vermoedelijk uit de vlakbij gelegen, grote, begin 1991 gesloopte R.K. St. Antonius van Padua van architect Jan Stuyt). * nee, uit de in de jaren 1950 gesloopte Heilig Hartkerk in Helmond, zie hieronder.

Cultuuur Historische Waardekaart

Driezijdig gesloten kerk. Rechthoekige toren.

 • Bouwperiode: 1911
 • Gevels en Materialen: Baksteen. Smal portaal tegen voorgevel.
 • Vensters en deuren: Rondboogdeuren. Rondboogramen met glas-in-lood.
 • Dak en Bedekking: Zadeldak muldenpannen en lei.

Diverse details, b.v. beelden, uit die grote kerk zijn in het onderhavige kerkgebouw opgenomen. Ook bevinden zich sinds 1991 in deze kerk een aantal belangrijke, kleurrijke glas-in-loodramen uit de in jaren 1950 gesloopte R.K. H. Hartkerk, van Cuypers, in Helmond.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

 • Op zoek naar afbeeldingen van het interieur van deze kerk, als Oosterkerk en als Turkse moskee.