Handelingen

Elspeet, Nachtegaalweg 11 - Gereformeerde Gemeente

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Gemeente
Genootschap: Geref. Gemeenten
Provincie: Gelderland
Gemeente: Nunspeet
Plaats: Elspeet
Adres: Nachtegaalweg 11
Postcode: 8075AW
Sonneveld-index: 11417
Jaar ingebruikname: 1919
Architect: G W van den Beld
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Grote kerk met dakruiter. Aantal zitplaatsen ruim 900.

In het begin van de twintigste eeuw verlaten verschillende personen uit Elspeet en omgeving de Nederlands Hervormde Kerk. In 1914 ontstaat er vanuit deze personen een afdeling van de Gereformeerde Gemeente te Barneveld. Op 10 september 1919 wordt deze afdeling zelfstandig. In hetzelfde jaar neemt men een eenvoudig kerkje aan de Nachtegaalweg in gebruik. In 1938 verrijst er op dezelfde plaats een nieuw kerkgebouw. In verband met de groei van de gemeente en de vele vakantiegangers in de zomermaanden wordt het aantal zitplaatsen zowel in 1976 als in 1993 fors uitgebreid.

Het orgel

Het eerste orgel wordt in 1946 in het kerkgebouw geplaatst. In 1962 wordt dit vervangen door een orgel van de firma B. Koch te Apeldoorn. In 1988 wordt er een tweedehands Flentrop orgel geplaatst, afkomstig uit het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente te Leiden. Het voorgaande orgel komt te staan in de aula van de Jacobus Fruytier scholengemeenschap. In januari 2013 wordt een nieuw orgel in gebruik genomen dat gebouwd is door de firma Škrabl (Rogaska Slatina, Slovenië), in samenwerking met Consultare Orgelbouw (Hellouw). Het vervangt een orgel van D.A. Flentrop uit 1962, dat verkocht is aan de ”Eglise Francaise” in de oude dorpskern van Voorburg.

In de media

  • Uit: Reformatorisch Dagblad d.d 9 november 2010.

In verband met onderhoudswerkzaamheden staat het kerkgebouw van de 
gereformeerde gemeente te Elspeet sinds september in de steigers. Alle 
goten en daken worden gerenoveerd. Ook worden de betondakpannen vervangen door nieuwe, uit klei gebakken pannen. Op dit moment is ongeveer de helft van de werkzaamheden afgerond. Zoals het er nu uitziet, zal de aannemer – aannemingsbedrijf Van Ouwendorp uit Elspeet – medio volgende maand klaar zijn, op het schilderwerk na. Dit zal in het voorjaar worden uitgevoerd. De kosten van de al enige tijd noodzakelijke renovatie zijn begroot op circa 150.000 euro, inclusief btw.

  • Uit: Reformatorisch Dagblad d.d 20 september 2011

ELSPEET – De gereformeerde gemeente in Elspeet krijgt een nieuw orgel. Het instrument, dat een krappe 3 ton gaat kosten, wordt geschonken door een lid van de gemeente.

Dat is maandagavond 19 september in een ledenvergadering bekendgemaakt. Het orgel zal gebouwd worden door de firma Škrabl uit Rogaška Slatina (Slovenië). Het krijgt de beschikking over 22 stemmen, verdeeld over hoofdwerk (10), zwelwerk (9) en pedaal (3). De oplevering vindt naar verwachting plaats in december 2012.

Op dit moment wordt de gemeentezang in Elspeet begeleid met een twaalf stemmen tellend Flentroporgel. Dit werd in 1988 gekocht van de gereformeerde gemeente te Leiden, die verhuisde naar een kerkgebouw in Leiderdorp. Het instrument mist echter voldoende draagkracht.

De Sloveense firma Škrabl is een snelgroeiend bedrijf, dat inmiddels meer dan 250 orgels heeft gebouwd, verspreid over Europa. De Fonteinkerk van de hervormde gemeente in Nijkerk zal binnen enkele maanden een Škrablorgel in gebruik nemen.

* Uit: Reformatorisch Dagblad d.d 19 november 2012.

Het nieuwe kerkorgel van de gereformeerde gemeente te Elspeet, een instrument van de Sloveense orgelbouwer Anton Škrabl, zal op donderdag 10 januari 2013 in gebruik worden genomen. Op zaterdagmiddag 12 januari is het kerkgebouw vanaf 13.00 uur open om kennis te maken met het nieuwe orgel. De bedoeling was dat het instrument nog dit jaar –op 6 december– in gebruik zou worden genomen, maar de orgelbouwer heeft nog wat meer tijd nodig dan aanvankelijk gedacht, zo blijkt uit een bericht in het kerkblad van de gemeente. Het nieuwe orgel telt 24 stemmen, verdeeld over hoofdwerk, zwelwerk en pedaal. Adviseur tijdens de bouw is Aart Bergwerff, als organist verbonden aan de Evangelisch-Lutherse kerk in Den Haag en de Grote Kerk te Breda.

De gemeente maakte in 2012 enige tijd voor haar diensten gebruik van de Elspeetse Dorpskerk. Vanaf 9 december 2012 komt ze weer samen in het eigen kerkgebouw, aan de Nachtegaalweg.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur