Handelingen

Elst, Houweg 17 - Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland
Genootschap: Oud Geref. Gemeenten in Nederland
Provincie: Utrecht
Gemeente: Rhenen
Plaats: Elst (U)
Adres: Houweg 17
Postcode: 3921DB
Inventarisatienummer: 04050
Jaar ingebruikname: 1916
Architect: Hoiting, D
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Zaalkerk zonder toren.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 7 juni 2005.

De oud gereformeerde gemeente van Elst (U) gaat haar kerkgebouw uitbreiden. Het aantal zitplaatsen wordt verhoogd van 120 naar 180. De gemeente telt zo’n 140 leden en doopleden, een aantal dat nog toeneemt. Het komt meer dan eens voor dat er in de kerkdiensten stoelen bijgezet moeten worden om iedereen een plaats te geven. Bovendien komt er een nieuwe consistorie en wordt de hal van het ongeveer negentig jaar oude bedehuis aangepast. Wanneer de verbouwing van start gaat, is nog niet helemaal duidelijk. De verwachting is dat dit in augustus of september gebeurt.

Uit Reformatorisch Dagblad, 13 juni 2006.

Ds. H. Molendijk uit Oosterland, op Schouwen-Duiveland, hoopt 21 juni het vernieuwde bedehuis van de oud gereformeerde gemeente van Elst (Utr.) te openen. Hij gaat voor in een dienst waarin wordt stilgestaan bij de uitbreiding van het pand aan de Houweg.

In februari werd begonnen met de verbouwing van de kerk. Dat was hard nodig, want er waren vaak problemen met het aantal zitplaatsen. Dat werd goed merkbaar bij doordeweekse diensten, wanneer er een predikant is, zegt de scriba. „Mensen moesten zelfs vanuit de consistorie en de pastorie de diensten bijwonen.”

De kerk is nu verlengd van 12 naar 19 meter. De meeste bijgekomen ruimte is bedoeld voor de kerkzaal. Ook is de hal vergroot en is er een nieuwe consistorie. Bovendien is de orgelgalerij aangepast. „De koop van een pijporgeltje hebben we wel even overwogen, maar dat hebben we gezien de kosten voorlopig uitgesteld.”

De afgelopen vier maanden konden de kerkgangers gebruikmaken van het gebouw van de hersteld hervormde kerk, slechts enkele deuren verderop. „Afgezien van het feit dat de kerkdiensten op aangepaste tijden begonnen, ging dat prima.” De hersteld hervormde gemeente van Elst heeft toestemming om voor de duur van enkele jaren in een gerestaureerde tabaksschuur de erediensten te houden.

Afbeeldingen

Exterieur voor de uitbreiding

Interieur

Exterieur na de uitbreiding in 2006

Interieur