Handelingen

Emmeloord, Nagelerstraat 2 - De Hoeksteen

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Hoeksteen
Genootschap: Christelijke Gereformeerde kerk
Provincie: Flevoland
Gemeente: Noordoostpolder
Plaats: Emmeloord
Adres: Nagelerstraat 2
Postcode: 8301XE
Inventarisatienummer: 19330 en 00037
Jaar ingebruikname: 1952
Architect: Ravesteyn, S. van
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk Monument

Geschiedenis

Wederopbouwkerk met toren.

In 1950 ontworpen door de bekende architect Sybold van Ravesteyn, min of meer in de Delftse schoolstijl. De bouw startte op 19 maart 1951. De bouwer was de firma Oord uit Vriezenveen. Tot 2006 was deze kerk een Ned. Hervormde kerk. Daarna is hij verkocht aan de Christelijke Gereformeerde kerk. Na de verkoop is de kerk gerestaureerd in opdracht van de bouwcommissie van de Christelijke Gereformeerde Kerk te Emmeloord. De renovatie is uitgevoerd onder advies en toezicht van Monumentenwacht Overijssel / Flevoland.

Bericht uit ± 2005: De Samen op Weg-gemeente is van plan de Ned. Hervormde Hoeksteen (1952, S. van Ravesteyn) en de Gereformeerde Nieuw Jeruzalemkerk (1953, W.H. Verschoor) te sluiten en te verkopen. Er kan dan een nieuw en functioneel kerkelijk Samen op Weg-centrum worden gebouwd. Op zondag 11 juni 2006 is afscheid genomen van De Hoeksteen. Na de afscheidsdienst wandelden de kerkgangers met vele waardevolle voorwerpen naar de Nieuw-Jeruzalemkerk. Want dat is vanaf die zondag het onderkomen van de Protestantse Gemeente. De Hoeksteen is gekocht door de Christelijke Gereformeerde Kerk Het Baken. Ondanks de uitbreiding in 1972 is hun in 1952 door architectenbureau Nielsen en Spruit gebouwde kerk veel te klein geworden. (55-06/56-06)

Opmerking bij dit bericht: In een later stadium heeft de PKN-gemeente Emmeloord besloten om de Nieuw Jeruzalemkerk toch open te houden. In 2011 is die kerk grondig gerenoveerd.

  • 2022 - Het kerkgebouw “De Hoeksteen” in Emmeloord wordt verkocht. Afgelopen zondag 10 juli 2022 zijn alle gemeenteleden van de Samen-op-weg-kerk akkoord gegaan. Verkoop is noodzakelijk omdat het onderhoud van het gebouw te veel geld kost. De Hoeksteen is gekocht door de Christelijk Gereformeerde Kerk en zal dus als kerkgebouw blijven dienen. Op termijn overweegt de Samen-op-weg-kerk ook de kerk Nieuw Jeruzalem in Emmeloord te verkopen, maar dan moet er wel eerst een nieuw kerkgebouw komen.

Orgel

Het orgel is gebouwd door W. van Leeuwen in 1957.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur