Handelingen

Emmen, Weerdingerstraat 33 - Paulus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Paulus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Drenthe
Gemeente: Emmen
Plaats: Emmen
Adres: Weerdingerstraat 33
Postcode: 7811CA
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1950
Architect: Dongen, J. van
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Provinciaal monument

Geschiedenis

Buitengewoon belangrijke wederopbouwkerk zonder toren.

De St. Pauluskerk is van oorsprong gesticht voor de St. Paulusparochie in Emmen Centrum/Noord. Bij het fuseren met de Heilige Geest- en de St. Bernardusparochie is de nieuwe naam voor de parochie Titus Brandsmaparochie geworden. De kerk heet nog wel Pauluskerk.

Op 1 januari 2016 is de Titus Brandsmaparochie opgegaan in de Goede herderparochie Emmen-Erica. De kerk wordt nog steeds aangeduid als Pauluskerk.

Het is een neo-romaans gebouw in de stijl van de Bossche school, ontworpen door architect Van Dongen te Apeldoorn. De kerk van Sint Paulus buiten de muren te Rome heeft duidelijk model gestaan voor deze kerk. In het oorspronkelijke plan zou een toren aan de zuidwestzijde verrijzen, die is nooit uitgevoerd. De rand onder de dakgoot van het schip heeft een lambrisering van tegelwerk. De timpaan in het front is beschilderd met een afbeelding van Sint Paulus, met de tekst "Ik predik Christus - en dien gekruisigd".

In april 2014 is deze tekst gewijzigd in "Weet dat de Geest - van God in u woont"

Aan de noordkant van het front bevindt zich de achtzijdige doopkapel, nu in gebruik als bidkapel. De kerk heeft een rond gesloten koor. Pastorie van dezelfde architect, aan de noordzijde. Het interieur van de kerk is uitgevoerd als onbepleisterd metselwerk; gebruik is gemaakt van een groot formaat baksteen. Opvallend is de plaatsing van het orgel: ten noorden van het priesterkoor, en niet op een zangzolder aan de westzijde. Stenen pilaren, met mozaïek. De hoofdingang aan de frontzijde bevindt zich overigens aan de Meerstraat.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur