Handelingen

Emst, Vaassenseweg 1 - De Hoeksteen

Uit Reliwiki

Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Ned. Hervormde Kerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Emst
Provincie: Gelderland
Gemeente: Epe
Plaats: Emst
Adres: Vaassenseweg 1
Postcode: 8166AT
Inventarisatienummer: 11434
Jaar ingebruikname: 1932
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: hervormde kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Intereassante kerk met zadeldaktoren.

Gebouwd ter vervanging van de in 1930 afgebrande kerk.

Het interieur is in 2003 gerenoveerd. Tegelijkertijd heeft de fa. Gebr. Reil (Heerde) het orgel gerestaureerd. Lulof Dalhuizen heeft over de Emster orgelgeschiedenis een 28 pagina's tellend boekje geschreven dat voor € 4,00 bij de kerk verkrijgbaar is en waarvan de opbrengst bestemd is voor de orgelrestauratie. (49-03)

Geschiedenis. Bron: www.kerkemst.nl

Uitbreiding en restauratie kerkinterieur

In 1999 is de kerk uitgebreid met ongeveer 50 zitplaatsen door middel van een zij-vleugel. De reden was dat het aantal kerkgangers gestadig steeg! Er moesten vaak stoelen worden bijgezet, zeker ook als vakantiegasten in het hoogseizoen onze diensten kwamen meemaken.

In 2002 heeft de kerkvoogdij besloten tot een grondige renovatie van het interieur van de kerk. Deze renovatie is mede dankzij sponsoren en veel vrijwilligers in zeer korte tijd uitgevoerd: na enige voorbereiding werd op 2 januari 2003 de echte start gemaakt en op 16 februari kon de eerste dienst weer in de kerk worden gehouden.

Het meest zichtbaar is de keuze voor nieuwe, warmere kleuren op plafond en muren. Verder zijn de oude lampen vervangen door prachtige kroonluchters. Ook de preekstoel is gewijzigd; de onderkant loopt nu meer spits toe en er zijn panelen aangebracht. Verder zijn de panelen op de deuren weer in oude(re) staat hersteld, wat het geheel een karakteristieke aanblik geeft.

Luidklok

In de toren hangt een luidklok. De oorspronkelijke klok is in 1943 door de Duitsers geroofd. In 1949 kwam er een nieuwe klok. Hij weegt 250 kilo en er staat een gedicht op van de hand van wijlen dhr. L. Schouten: ‘De vorige werd naar ’t vuur verwezen, In haar plaats ben ik verrezen, ‘k Nood als zij met sterker klanken ‘Kom dan, kom om God te danken.’’

Bronnen bij bovenstaande tekst: diverse archiefstukken uit archief Herv. gemeente Emst M. v.d. Esschert, ‘Honderd jaar Hervormde Gemeente Emst’ (1966) Stichting Schaapskooi Emst, ‘Emst uut de olde deuze’ (1992)

Orgel

Het orgel is in 1961 gebouwd door de firma J. Reil & Zoon (Heerde). Het pijpwerk van twee registers uit het vorige orgel van deze kerk (Reil, 1938) werd opnieuw gebruikt. In 2003 restaureert de firma Gebr. Reil het orgel en breidt het met een register uit.

Dispositie
  • Manuaal 1: Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Quint 2⅔' - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 3-4 sterk - Cornet 8' 5 sterk discant - Trompet 8' (1938).
  • Manuaal 2: Holpijp 8' - Viola di Gamba 8' (2003) - Prestant 4' - Roerfluit 4' - Nachthoorn 2' - Sesquialter 2 sterk.
  • Pedaal: Subbas 16' (1938) - Octaafbas 8'.
  • Koppelingen: manuaal 1 aan pedaal - manuaal 2 aan pedaal - manuaal 2 aan manuaal 1.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur