Handelingen

Ermelo, Kerkbrink 1 - Oude Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Oude Kerk
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Gelderland
Gemeente: Ermelo
Plaats: Ermelo
Adres: Kerkbrink 1
Postcode: 3851MB
Inventarisatienummer: 11450
Jaar ingebruikname: 11e eeuw
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 15365

Geschiedenis

Historische dorpskerk met toren.

De Oude Kerk in Ermelo is een van de oudste kerken op de Veluwe. Voor het eerst wordt de kerk vermeld in een stichtings-oorkonde van een klooster in Leusden in 1006. Het schip is in zijn huidige vorm het resultaat van verschillende verbouwingen van een vroeg-romaanse kerk. Het koor dateert uit de 12de eeuw, maar werd in de 13de en 14de eeuw verbouwd. De toren dateert waarschijnlijk uit het begin van de 13de eeuw. In de 15de eeuw werd het schip verhoogd. In de kerk twee romaanse doopvonten.

Naast de kerk ligt het kerkcentrum De Hoeve.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Ned. Herv. Kerk. Eenbeukige, laatgotische dorpskerk met, ten opzichte van het schip, lager en smaller, driezijdig gesloten koor, dat overkluisd is met ribgewelven, die fraai gebeeldhouwde sluit- en kraagstenen hebben. De kerk bezit onder andere een doopvont en een wijwatervat, beide van zandsteen en in romaanse stijl, een gebeeldhouwde gotische Christuskop in de noord-oostmuur, een kansel (XVII ?), afkomstig uit Kaatsheuvel, en een aantal grafzerken (XVII), in het schip verborgen onder een houten vloer. De monumentale toren uit omstreeks 1200 is uit tufsteen opgetrokken en heeft een romaanse versiering met boogfriezen, gekoppelde nissen en galmgaten met deelzuiltjes. Forse, ingesnoerde naaldspits. Eenklaviers orgel, in 1816 gemaakt door G.Th. Bätz voor de Kleine Kerk te Brielle. In 1973 overgeplaatst naar Ermelo. Een kabinetorgel, in 1855 gemaakt door J.F. Indermauer. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan een van J. en W. Hoerken, 1459, diam. 131 cm. en een moderne klok. Mechanisch torenuurwerk, later voorzien van elektrische opwinding.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 20 januari 2009.

De toren van de hervormde kerk aan de Putterweg in Ermelo kan een forse opknapbeurt tegemoetzien. Ermelo heeft aangekondigd 795.000 euro voor de renovatie vrij te maken. Burgemeester W.P. Omta zegt in een toelichting op het besluit van het Ermelose college dat het onderhoud aan de kerktoren al langere tijd was gepland, maar dat het er tot nu toe niet van is gekomen. In een restauratieplan dat is opgesteld, worden de kosten voor de opknapbeurt begroot op 850.000 euro. Behalve de reparatie van de leien dakbedekking zijn hierin ook kosten opgenomen voor zaken zoals vervanging van geluidsapparatuur en de aanvraag van vergunningen. Omdat Ermelo in aanmerking komt voor een zogenaamde BRIM-subsidie, een rijkssubsidie voor de instandhouding van monumenten, komen de uiteindelijke kosten voor de gemeente uit op 795.000 euro.

Volgens burgemeester Omta is de toren een markant object in Ermelo. De gemeente heeft daardoor binding met het gebouw en daarmee ook de taak bij te dragen aan het in goede staat houden van kerk en toren.

De renovatie van de toren staat gepland voor 2011. Ermelo wil hiervoor het krediet van 795.000 euro ten laste laten komen van de begroting 2011-2013. Deze grote herstelbeurt maakt dan wel dat de kerktoren weer vijftig tot zestig jaar vooruit kan.

Externe link

Afbeeldingen

De verschillende bouwstadia

Exterieur

Interieur

Orgels