Handelingen

Ewijk, Julianastraat 9 - Johannes de Doper

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Johannes de Doper
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Beuningen
Plaats: Ewijk
Adres: Julianastraat 9
Postcode: 6644BN
Inventarisatienummer: 11478
Jaar ingebruikname: 1916
Architect: Margry, Jos
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: Rijksmonument 9545(inventaris)


Geschiedenis

Neoromaanse kerk zonder toren, met dakruiter waarin uurwerk. De kerk is omstreeks 1960 gerestaureerd en onder architectuur van H.C. van de Leur voorzien van een nieuwe westgevel met ingangspartij.

  • 2019 - Het kerkbestuur van de parochie H. Johannes XXIII in Beuningen en het bisdom Den Bosch denken momenteel na over de toekomst van de kerk in Winssen en in een later stadium de kerk in Ewijk.
  • 2020 - De H. Johannes de Doper Kerk in Ewijk sluit over een klein jaar waarschijnlijk voorgoed de deuren. Het teruglopend aantal bezoekers en vrijwilligers doen de kerk de das om. Dat maakte pastor Ruud Roefs dit weekend bekend.
  • 2021 - Er klinken geen misgebeden meer in de Johannes de Doperkerk in Ewijk. Na de afscheidsmis van zondag 27 juni 2021 is het gedaan met de kerk, na 104 jaar. Waar eigenlijk iedereen het besluit wel begrijpt, overheerst toch een neerslachtig gevoel.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Rooms Katholieke Kerk, 1916 ontworpen door Jos.Margry. De op schetsontwerpen getekende toren is nooit uitgevoerd. In de parochiekerk van de H. Johannes de Doper, bevinden zich: een 18e-eeuwse preekstoel met beelden en reliefs, op een zij-altaar een 18e-eeuws tabernakel; een klein 18e-eeuws altaar; een kleine, vroeg 19e-eeuwse communiebank; een fragment van een 18e-eeuwse communiebank, thans fungerend als credenstafel; twee biechtstoelen, 18e eeuw; enkele houten beelden, 18e-eeuw. Een orgelkas met neobarok front. Hierin een van oorsprong eenklaviers orgel in 1823 gemaakt door F.C. Smits met ten dele ouder materiaal. Later uitgebreid met een tweede klavier en gepneumatiseerd.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur