Handelingen

Ezinge, Torenstraat 48 - Protestantse Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Protestantse Kerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Ezinge
Provincie: Groningen
Gemeente: Westerkwartier
Plaats: Ezinge
Adres: Torenstraat 48
Postcode: 9891AG
Inventarisatienummer: 00731
Jaar ingebruikname: 13 e
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 15547


Geschiedenis

Historische kerk met zadeldaktoren,

Monumentomschrijving Rijksdienst

In 1959 gerestaureerd eenbeukig kerkgebouw met vijfzijdige sluiting. Het schip is aan de westzijde verlengd, doch dateert overigens uit de 13de eeuw. In de kerk preekstoel met gesneden kuip, kapstokbord en luifel, alles 1721; bijbehorend doophek met opengewerkte panelen. Herenbank met opzetstuk waarin wapen van Swinderen en gesneden hoekstukken en bekroningen van de deurtjes en zijpanelen. Drie zestiende-eeuwse zerken en drie zeventiende-eeuwse.

Orgel

Het orgel in de voorheen Hervormde Kerk te Ezinge heeft geen enkele aanduiding voor wat betreft de bouwer. Ook in de archieven is niets te vinden over bouwer en bouwjaar. Op grond van uiterlijke kenmerken kan worden geconcludeerd dat het gebouwd is rond 1750, en dat het is gebouwd door Jean François Moreau of diens zoon Johannes Jacobus. Een andere mogelijkheid is iemand die bij hen het vak heeft geleerd. De krullen aan de zijkant van het front zijn door Van Oeckelen geplaatst in 1869. Het orgel heeft geen pedaal. Het werk is grotendeels authentiek overgeleverd. Het instrument is afkomstig van een andere kerk en werd in 1793 geleverd door F.C. Schnitger en H.H. Freytag. Het betrof een ouder kabinetorgel. In 1868 werd in Ezinge een orgelzolder gebouwd, waarna Van Oeckelen het orgel plaatste in 1869. Ook hierna is er weinig gewijzigd. In 1958 restaureerde Van der Bliek het instrument, en plaatste een Terts 1 3/5' op een lege sleep. Deze Terts werd enkele jaren later door Kamphuis verschoven tot een Flageolet 1'. Mense Ruiter restaureerde het orgel in 1997. In 2012-2013 voerde Mense Ruiter een nieuwe restauratie uit. Aanleiding was een restauratie van het kerkgebouw die in 2012 werd uitgevoerd. Het binnenwerk is daarbij gedemonteerd. De orgelkas is geschilderd in een nieuwe kleur. Adviseur bij de restauratie was Stef Tuinstra. De officiële ingebruikneming was op 11 september 2015.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 10 februari 2009.

De verkoop van de dorpskerk in Ezinge is gestrand. De geïnteresseerden die plannen hadden om de kerk een „theaterachtige bestemming” te geven, krijgen de financiering niet rond.

De makelaar gaat nu proberen de kerk los van het naastgelegen stuk grond aan de man te brengen. Hoeveel de kerk moet gaan kosten weet makelaar Joost Keurentjes nog niet. „Het lijkt ons beter de grond naast de kerk apart te verkopen, omdat iemand die een kerk zoekt meestal geen grond wil, en iemand die op zoek is naar grond, meestal geen kerk wil.”

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Orgel

Orgel voor restauratie 2014
Orgel na restauratie 2014