Handelingen

Foudgum, Piet Paaltjenspaad 1 - Mariakerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Mariakerk
Genootschap: Protestantse gemeente Mei-Inoar Ien Raard-Foudgum C.A.
Provincie: Friesland
Gemeente: Noardeast-Fryslân
Plaats: Foudgum
Adres: Piet Paaltjenspaad 1
Postcode: 9154BD
Sonneveld-index: 08944
Jaar ingebruikname: 1808
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 38697

Geschiedenis

Toren 12e eeuw. De kerk, gebouwd in 1808 aan een 12de eeuwse toren, is 1 mei 2007 overgenomen door de stichting aldefrysketsjerken. De kerk wordt gerestaureerd en 1 januari 2008 kan de protestantse federatie Foudgum c.a.-Raard de kerk voor hun diensten huren. (58-07)

Piet Paaltjens was het pseudoniem van de Nederlands dichter en predikant François Haverschmidt die in Foudgum enige jaren predikant was.

  • 2021 - In het Friese terpdorp Foudgum is een begin gemaakt met een onderhoudsbeurt van de toren van de Mariakerk. Het werk wordt uitgevoerd in opdracht van de stichting Monumentenbehoud van de gemeente Noordoost-Friesland, de eigenaar van de toren. De rest van de kerk in Foudgum, net boven Dokkum, krijgt een schilderbeurt, in opdracht van de Stichting Alde Fryske Tsjerken, sinds 2007 de eigenaar van de kerk. Eind september moet het werk aan de kerk en de toren klaar zijn. Om schade aan de grafzerken op de begraafplaats rond de kerk te voorkomen, is op dit moment een groot aantal graven met houten platen afgedekt. De toren van de Mariakerk dateert ongeveer uit het jaar 1200, de kerk uit 1808. De kerk is onder meer bekend door ds. Francois Haverschmidt, die van 1859 tot 1862 in Foudgum stond. Haverschmidt is als dichter bekend gebleven onder zijn pseudoniem Piet Paaltjens. De kerk staat aan het Piet Paaltjenspad. De burgerlijke gemeente Dongeradeel gebruikt de Mariakerk als trouwlocatie. De protestantse gemeente Foudgum, Raard en Bornwird belegt er om de veertien dagen een zondagochtenddienst. De kerk is een rijksmonument en fungeert ook als dorpshuis.
  • (Bron:Contactbrief 145/2021)

Monumentomschrijving Rijksdienst

Herv. Kerk. Op een door een ringweg omgeven terp gelegen kerkje, waarvan het schip in 1808 opgetrokken is. De toren vormt een restant van een z.g. gereduceerd westwerk blijkens de gedichte doorgangen die zich aan de noord- en zuidgevel aftekenen. Inwendig eenvoudige 17e eeuwse preekstoel met achterschot en klankbord. Kabinetorgel met een klavier. In 1924 vanuit Leeuwarden door Bakker en Timmenga geplaatst in Foudgum. Bij de laatste restauratie in 1989 werden de deuren van de orgelkas gereconstrueerd. De gewijzigde aanleg van de Klaviatuur en registratuur bleef gehandhaafd. Drie 18e eeuwse zerken. Klokkestoel met gelui van twee klokken, waarvan één van anonieme gieter uit 1395, diam. 84 cm. en één van J.N. Derck, 1732, diam. 68 cm. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, in de bovenrand: ANNO 1641, is in 1978 gerestaureerd en geautomatiseerd.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur