Handelingen

Foxham, Foxham 47, Martenshoek - Martinus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Martinus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Groningen
Gemeente: Midden-Groningen
Plaats: Foxham-Hoogezand
Adres: Foxham 47, Martenshoek
Postcode:
Inventarisatienummer: 00470
Jaar ingebruikname: 1891
Architect: Nicolaas Molenaar (1850-1930)
Huidige bestemming: kunstatelier
Monument status: Gemeentelijk monument (begraafplaats en pastorie)


Geschiedenis

Voormalige R.K. parochiekerk St. Martinus te Foxham-Martenshoek. De oprichting van de parochie eind 19e eeuw was noodzakelijk wegens de opkomst van de scheepsbouw in de directe omgeving en de daarmee gepaard gaande toeloop van rooms-katholieke arbeiders. Ontworpen door Nicolaas Molenaar (1850-1930), leerling van Pierre Cuypers (1827 - 1921) die onder meer de St. Willibrorduskerk in het nabijgelegen Sappemeer ontwierp. Consecratie 1891.

Sobere, eenbeukige neogotische zaalkerk, zonder toren. Inwendig voorzien van een houten tongewelf. In 1909 werd de kerk inwendig kleurrijk beschilderd door F. Bach. Deze beschildering is bij versobering van het interieur omstreeks 1960 verdwenen (vergelijk twee onderstaande interieuropnamen).

Buiten gebruik in 1990, sindsdien werkplaats / atelier voor glas-in-lood van Bloem Glazeniers. De gebrandschilderde ramen (atelier Nicolas?) zijn herplaatst in bovengenoemde kerk in Sappemeer.

Het voormalige kerkgebouw bevindt zich midden op een industrieterrein.

Geschiedenis vervolg

De Sint-Martinuskerk is een 19e-eeuws voormalig kerkgebouw in Foxham (gemeente Hoogezand-Sappemeer).

De katholieken in Hoogezand en Sappemeer kerkten vanaf begin 1700 in Kleinemeer (vanaf 1855 formeel een parochie). Doordat een groeiende kern van de gemeenschap woonde en werkte in de scheepsbouw rond Foxhol en Martenshoek, kwam de vraag om een tweede parochie. Het werd een parochie die was gewijd aan Sint-Martinus. De grond voor het kerkgebouw aan het (oude) Winschoterdiep in Foxham (toen gemeente Slochteren) werd geschonken door een van de parochianen. Op het land erachter lag al sinds circa 1860 de katholieke begraafplaats.

Nicolaas Molenaar sr. werd aangetrokken voor de bouw van de kerk. Hij was in 1872-1873 als opzichter betrokken geweest bij de bouw van de door zijn leermeester Pierre Cuypers ontworpen Sint-Willibrorduskerk in Sappemeer. Hij bouwde een zaalkerk met neogotische elementen. Aan de rechterzijde van de kerk staat een lage toren. In de kerk werden wandschilderingen aangebracht door Franciscus Hermanus Bach. Op 24 november 1891 werd de kerk gewijd door de aartsbisschop van Utrecht, P.M. Snickers.

Door afname van het aantal kerkgangers werd de St. Martinusparochie in 1990 samengevoegd met de St. Willibrordusparochie in Sappemeer. Bij decreet van de Groninger bisschop, werd de kerk op 25 januari 1991 onttrokken aan de eredienst. Het gebouw werd verkocht aan een glazeniersbedrijf. Een aantal van de glas in loodramen werd herplaatst in de kerk in Sappemeer, een ander deel in 1995 in de kerkhofkapel van de Sint-Martinusparochie in Sneek. Door Bach geschilderde kruiswegstaties (1904-1909) werden overgebracht naar Ens.

De Sint-Martinuskerk is een gemeentelijk monument.

  • (Bron: Wikipedia)

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 6 januari 2010.

De voormalige rooms-katholieke Sint-Martinuskerk aan de Foxham 45-47 in het Groningse Hoogezand dateert uit 1891.

De kerk heeft neogotische elementen met moderne glas-in-lood­ramen. Het interieur werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw wit gekalkt. Sinds 1990 is in het gebouw glazeniersbedrijf Bloem gevestigd. In plaats van banken staan er nu glassnijtafels en machines.

Afbeeldingen

Exterieur

interieur