Handelingen

Gendringen, Grotestraat 28 - St. Maarten

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Sint Maartenkerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Gendringen-Bontebrug
Provincie: Gelderland
Gemeente: Oude IJsselstreek
Plaats: Gendringen
Adres: Grotestraat 28
Postcode: 7081CE
Jaar ingebruikname: 1835
Architect:
Huidige bestemming: protestantse kerk
Monument status: Rijksmonument 16063
Sonneveld-index: 11510

Geschiedenis

Op plaats van de voormalige kerk uit de 15e eeuw die in 1830 door brand werd vernield. Toren 1879.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Ned. Herv. Kerk (St. Maarten). Uit de 15e eeuw daterende toren van de in 1830 door brand verwoeste kerk, welke tijdens de bouw van de tegenwoordige kerk in dezelfde trant werd verbouwd. Hoge naaldspits. Eenklaviers orgel, in 1841 gemaakt door J.D. Nolting. In 1965 gerestaureerd door Flentrop Orgelbouw.

Orgel

Op zaterdag 8 februari 2014 werd het Nolting-orgel van de Protestantse Maartenskerk te Gendringen opnieuw in gebruik genomen. Het orgel werd onlangs gerestaureerd door Flentrop Orgelbouw te Zaandam.

Het orgel in de Maartenskerk werd in 1840/41 gebouwd door Johann Daniel Nolting uit Emmerik. Het eenklaviers balustradeorgel met zijkantbespeling kreeg twaalf stemmen en aangehangen pedaal. Nolting gaf het orgel een breder uiterlijk dan het achterliggende instrument zelf. De buitenste velden zijn loos en voorzien van houten imitatiepijpen. De orgelkas achter het front heeft de breedte van de drie ronde torens met tussenvelden.

Oorlogshandelingen In de loop van de tijd werd er weinig aan het orgel gewijzigd. Wel raakten kerk en orgel bij oorlogshandelingen in april 1945 beschadigd. In 1947 werden herstellingen uitgevoerd door S. Koch te Doetinchem en in 1948 door B. Koch te Apeldoorn. Gedetailleerde gegevens over deze werkzaamheden zijn niet bewaard gebleven.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur